"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. július 3., kedd

Budapest Colosseuma, a római-kori Aquincum katonaváros amfiteátruma, Óbudán


Mindenki előtt ismert, hogy Rómának van egy híres amfiteátruma, a Colosseum. Talán sokan tudják (de lehet hogy nem, nem tudom), hogy Budapestnek is van egy Colosseuma. Ez bizony a római Pannonia provincia Aquincum városának katonai (katonavárosi) arénája, az amfiteátrum, amely Óbudán, a III. kerületben található. Igaz, hogy nem olyan nagy, nem olyan monumentális, nem olyan látványos, és nem olyan híres mint a római, de a miénk. Egy másik, kisebb aréna is található Budán, a polgárvárosi amfiteátrum, ez a HÉV aquincumi megállójánál van.
    Egy római felirat szerint az aréna Krisztus után 145-ben még katonai gyakorlótér volt, majd erődítmény, Imperator Titus Aelius Caesar Hadrianus Antoninus Augustus Pius, a rövidebb változatú, (egyszerűbb...), általánosan elterjedt néven Antoninus Pius császár uralkodása alatt építették át kőamfiteátrummá. Az építési munkát a római csapattest, a II. Adiutrix légió műszaki alakulata végezte. (Jelvényük a vaddisznó és a pegazus volt). Az aréna (küzdőtér) mérete 89 x 66 méter (nagyobb, mint a római Colosseumé! Annak mérete: 86 x 54 méter, ezért olyan mandula-alakú...). Hatalmas méretét az indokolhatta, hogy katonai gyakorlatozásra is felhasználták. Ezt a feltevést az is bizonyítja, hogy a kerítőfal, az aréna és az alépítmény sarkantyúfalait pontosan megszerkesztették.
    Szerkezetileg vegyes felépítésű, vagyis kő- és földamfiteátrum volt, ami azt jelenti, hogy a nézőteret, amely kőből épült, földtömegre építették. A falrendszer (opus caementicium) kváderkővel burkolt és ún. halszálkás boltozatú. (A kváderkő szabályos alakra, hasábbá faragott építőkő. Fontos ismertető jegye, hogy nem vakolják be). Miután a IV. században a gladiátor- és a vadállatviadalokat beszüntették, a bejáratokat befalazták. Az amfiteátrum köveit a századok során egyéb építkezésekhez elhordták, így az építmény nagy része fokozatosan eltűnt. Húsz boltíves bejáratából szerencsére kettő viszonylag épen megmaradt.
    Alaprajza, formája ovális (elliptikus), és egy természetes mélyedés helyén alakították ki. Az amfiteátrum 10-13 ezer néző befogadására volt alkalmas, és a nézőteret boltozott lépcsősoron lehetett megközelíteni. A sarkantyúfalak és a lépcsőrendszerek maradványain túl, hál'Istennek megmaradt az arénát övező, 4 méter magas belső fal nagyobb szakasza is, ami eredetileg a nézőket védte a vadállatoktól. Ebben a kőfalban 5 cella volt, amiben a vadállatokat őrizhették. Kettő kifogástalan állapotban maradt meg! Ezeket is lefotóztam. Az északi kapunál lévő fülke a porta Libitinae nevet viseli, a keleti oldalon lévő lehetett Nemesis szentélye, aki az amfiteátrumi játékok védőistennője volt. Innen feliratos oltárkövek kerültek elő.
    A késő római korban erődítménynek használták. A longobárdok 6. századi jelenlétére utal, hogy a déli kapuban elfalazva ezüstkincset találtak. (Én itt most nem találtam semmit...). Az építményt azonban nemcsak a longobárdok, herulok, avarok, hanem a honfoglaló magyarok is használták; földvárként funkcionált.
    A középkorban az amfiteátrum földdel töltődött fel, az újkorban vesztőhelynek használták, majd később beépítették, házakat építettek rá. A helyet ekkor Királydombnak nevezték, de a külsejéből többen sejtették eredeti funkcióját. A próbaásatásokat Nagy Lajos indította be 1932-ben, majd miután lebontották a régi, jellegzetes óbudai házakat, Szilágyi János és Nagy Tibor vezetésével 1938–1941 között tárták fel. A műemléki helyreállítás Gerő László tervei alapján valósult meg az 1940-es évek elején, a helyszínen talált építőanyag segítségével.









































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése