"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. március 15., vasárnap

Tutanhamon, az ifjú fáraó kincses sírkamrája: egy titokzatos királysír nyomában. A "Tutanhamon rejtélye és kincsei" c. teljes kiállítás Budapesten.


„Most először Tutanhamon sírjának felfedezése óta, ez az a kiállítás, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy újra felfedezzék a kincseket és a temetkezési tárgyakat olyan elrendezésben, ahogyan azokra rátaláltak 1922-ben."
    (Dr. Wilfried Seipel, egyiptológus, a Bécsi Szépművészeti Múzeum volt igazgatója)                                                     

Tutanhamon Kr. e. 1332-ben lépett trónra 9 éves korában a XVIII. dinasztia egyik utolsó uralkodójaként. Apja az eretnek Ehnaton fáraó volt; anyja neve továbbra sem ismert. A legújabb kutatások szerint a fiatal fáraó komoly betegségekben szenvedett (többek között vérszegénységben). Őt, a róla készített, idealizált képek daliásnak, bátor vadásznak vagy félelmetes harcosnak ábrázolták, de a valóságban Tutanhamon azon túl, hogy nem volt egy szépség, mivel kiálló fogsora, nőiesen kikerekedő csípője volt, még farkastorokkal és dongalábakkal is született. Deformált lába miatt még az is elképzelhető, hogy mankóval járt. A fiatal királyt sújtó betegségek minden bizonnyal arra vezethetők vissza, hogy ő maga is családon belül köttetett házasság gyümölcse volt, és felmenői között is gyakori volt a közeli rokonok, akár testvérek házassága. (Fáraóéknál ez nemcsak divatos trend, hanem hagyomány, szokásjog és kötelező elvárás volt…) Ezzel igyekeztek megvédeni a vérvonal tisztaságát, de nem tudhatták, hogy ez biológiailag milyen katasztrofális hatásokkal járhat. Tutanhamon is saját húgát, féltestvérét, Anheszenamont vette feleségül. Élő gyermekük nem született, ellenben a király sírboltjában két leánygyermek – egy 4 és egy 7 hónapos -, elvetélt szülésből származó, bebalzsamozott holttestét találták meg Carterék…
   Uralkodása egyik legjelentősebb vívmánya az volt, hogy megtagadta apja radikális (eretneknek minősített, az egyistenhitet favorizáló) vallási reformjait, amelyek destabilizálták az országot.
„Mikor őfelsége trónra lépett, mint király, az istenek és istennők már-már feledésbe mentek. Kápolnáik pusztulóban voltak, s romalmazokká lettek, benőve növényekkel. Az istenek hátat fordítottak ennek az országnak. Őfelsége emlékeket készített az isteneknek. Újjáépítette szentélyeiket, mint végtelen időre és örökkévalóságra szóló emlékeket. Többet adott, mint amennyi előtte volt, s túlment azon amit az ősök ideje óta tettek...”

                                                                                Részlet a Restaurációs sztéléről
Ez a Tutanhamon uralkodásának első évére keltezett vörösgránit sztélé (melyet a karnaki templomban találtak) beszámol arról, hogy az új fáraó helyreállította a régi hitet: az elhanyagolt templomokat az egész országban felújíttatta és ellátta mindennel; a papok visszakapták régi kiváltságaikat, új papokat neveztek ki.
  Az ifjú fáraó kilenc évig ült a trónon. Halála máig rejtély. Valószínűleg egy (esetleg vadászat közben, vagy harctéren szerzett?) nyílt térdsérülés elfertőződése okozta halálát. Ekkor 18 éves volt.
  Ezután Ay ült a trónra, annak ellenére, hogy a jelek arra mutatnak, Tutanhamon Horemhebet szánta örökösének arra az esetre, ha utód nélkül hal meg. Horemheb csak négy évvel később, Ay halála után lépett trónra, és a III. Amenhotepet követő négy fáraó emlékét – köztük (galád módon) Tutanhamonét is – igyekezett kitörölni az emlékezetből: felirataikat eltüntette, képmásaikat leverette, uralkodási éveiket a királylistákon a sajátjához adta hozzá. (Tutanhamon sztéléjét is Horemheb uzurpálta (bitorolta), így ma az ő neve olvasható rajta). (A kis hamis…). Ez az évezredeken át tartó elfeledettség is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Tutanhamon sírját kifosztatlanul találták meg a 20. század elején.
 Ekkor történt, 1922-ben, hogy a Nílus-menti Királyok völgyében az angol Howard Carter… 







































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése