"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. október 15., kedd

A tengeri nimfák, Kerküra és Nausziká szigete, ahol Odüsszeusz is partra vetődött: a Jón-tenger smaragdszigete, Korfu


Korfu a Jón-tenger gyöngyszeme, a phaiákok szigete. A korfuiak címerében szerepel is a phaiákok hajója, és ők magukat e néptől eredeztetik. Korfunak a velenceiek nevezték el szigetet, így terjedhetett el ez a név, ám a helyiek Kerkürának hívják. A neve egy görög mondabeli mitikus szerelemből született. A mítosz szerint Poszeidón görög isten, a tengerek királya beleszeretett egy gyönyörű folyami nimfába, Kerkürába. A közeledés nem maradt viszonzás nélkül: a tengeristen együtt hált Kerkürával a szigeten, és ezért kapta meg a nimfa nevét a hely.
   A sziget Homérosz Odüsszeiájának utolsó helyszíne, ahol Odüsszeusz - a sziget partjainál hajótörést szenvedve - találkozik Nauszikával, a szépséges nimfával, aki maradásra akarja csábítani, de ő elhagyja a szigetet, hogy visszatérhessen szeretett hazájába, Ithakába és szeretett feleségéhez, Pénelopéhez.
   Kevés olyan görög város van, aminek ne lenne mitológiája, ráadásul a legtöbb történet fura, meghökkentő és gyakran - mint a fent említett történetekből is kiszűrhető - szexualitással dúsított. Korfu sziget fővárosához is – amit szintén Korfunak (pontosabban görögül Kerkyrának) neveznek - köthető ilyen történet: a legenda szerint Uránosz főisten és Gaya egy pár voltak, de Gaya megharagudott Uránoszra (anyuci valószínűleg megelégelhette apuci félrelépéseit...) és megkérte a közös fiukat, Kronoszt, hogy vágja le apja heréit. Ő pedig szófogadó fiú lévén meg is tette ezt. Uránosz heréi a tengerbe pottyantak, de amint érintkeztek a vízzel, megkövesedtek. Ebből lett a Korfut határoló két nagy hegy, a hulló vércseppekből pedig megszülettek a nimfák.
   Korfu hosszú időn keresztül a Velencei Köztársaság irányítása alatt állt, amely több török ostromot is vissza tudott verni. A török hódoltság hosszú ideje alatt és legnagyobb Európai területi terjeszkedése során a sziget volt az egyetlen hely, amelyet a török nem tudott meghódítani. A főváros utcáit járva lépten-nyomon a velencei hatás nyomaival találkozhatunk.
   Korfu Sisi kedvenc szigete volt: ide menekült az udvar nyomasztó szorítása, "kedvenc" anyósa, Zsófia főhercegnő "szeretete", valamint ostoba császári férje, Ferenc József elől (a szeretőket tartó csalárd férj még szifilisszel is megfertőzte...). Gyakran töltötte itt nyarait. Szeretett magyar királynénk beleszeretett a sziget természeti szépségeibe, barátságos népébe, s nem utolsósorban kedvező klímája és levegője jót tett kínzó betegségének, kigyógyította tüdőbajából és asztmájából. A görög sziget és a görög tenger iránti rajongását Sisi úgy is kifejezte, hogy vállára egy vasmacskát tetováltatott. (És most már az is bizonyos, hogy becenevét nem két s-sel írják (és mondják) - mint ahogy gyakran és tévesen teszik -, hanem egy s-sel: Sisi. Családja Lisi-nek vagy Sisi-nek becézte őt).














































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése