"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. november 2., szombat

Virágoskert és meseország a föld alatt: Budapest két, alvilági csodákat rejtő barlangja, a borsóköves Szemlő-hegyi-, és a cseppköves Pál-völgyi-barlang


A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi barlangrendszerek egyik leglátványosabb képviselője az 1930-ban felfedezett Szemlő-hegyi-barlang, amit felfedezői különleges formakincse („szőlőkövek”, „karfiolok”) miatt méltán neveztek „Budapest földalatti virágoskertjének”. A hévizek munkáját őrzik a barlang jellegzetes képződményei, a borsókövek, amelyek a mészkősziklák azon pontjain keletkeznek, ahol a falat a hőforrások vize éri. A borsókövek sárgásfehér gömböcskékből felépülő, karfiolra emlékeztető fürtöket alkotnak. Ezekhez gipszbevonatok illetve tűs aragonitcsoportok társulnak. A sárgásfehér, hullámosan rétegzett felső-eocén mészkövek könnyen felismerhetők a bennük előforduló ősmaradványok (fésűskagylók héja, tengeri sünök vázdarabjai) alapján. A barlang Budapest egyik fokozottan védett természeti értéke.

A Szépvölgy másik látványos barlangja a Pál-völgyi-barlang. Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 31 kilométert, ami ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, felvidéki Domica-barlangnál is). A barlangtúra során változatos cseppköveket, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg. A cseppkövek változatos formáiban a mesevilág és az állatvilág sok szereplőire is ráismerhetünk: pl. krokodil, elefánt, Hófehérke és a 7 törpe, stb... A 31 kilométer hosszú barlangból ma, sajnos csak 500 méter kiépített és járható be, a többi, az ugyan feltárt 30,5 km-es szakaszt csak képzett barlangászok "látogathatják"... (Azért ízelítőnek mutatok egy képet, hogy milyen is lehet ez a csodálatos,  tőlünk, a pór néptől elzárt barlangszakasz, amelyet mi, egyszerű halandók soha nem láthatunk...). Ennek fényében valóban elképzelhető, hogy az egyik legszebb fővárosi barlang. Budapest egyik védett természeti értéke. Fokozottan védett. 








































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése