"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. július 15., szerda

Az Andrássy úti palota-bérház, ahol a Karsai család, valamint a Gráfelmélet megalkotója, az Országos Képtár őre, az Uzsoki hős és a Porcelánkirály lakott



A Karsai-palota, az Andrássy út 47. szám alatt. A valaha volt tündöklő palota most siralmas állapotban lévő, düledező, kívül-belül feketéllő, kívül-belül felállványozott, lepusztult, ócska bérházzá silányult épület. Ennek ellenére különösen látványos, értékes belső teret rejt a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton jó állapotban megmaradt, színes neoreneszánsz díszfestés ejti ámulatba az ide betévedőt.
   A palota 1878 és 1880 között épült fel terméskő homlokzatú eklektikus stílusú sarokházként Karsai Ignác és neje Inselt Josefin megbízásából. Karsai a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója volt. A házat Freund Vilmos és Quittner Zsigmond építőmesterek tervezték. Az épület belső szobrászati munkái Feszler Leó, az ornamenseket és a Medúzafejeket Marchenke Vilmos (az "Angyalszobrász"), a freskókat pedig maga Lotz Károly festette.
   A házban nemcsak a palota építtetője és felesége élt, hanem gyermekeik és azok házastársai, úgymint Karsai Mina révén dr. Palotay Rezső, a Szent Lukács Fürdő Rt. vezérigazgató-tulajdonosa, dr. Kőnig Gyula Európa-hírű matematikus, akadémikus, műegyetemi tanár, a róla elnevezett Kőnig-egyenlőtlenség (gráfelmélet) megalkotója. (A gráfelmélet a matematika, ezen belül a kombinatorika egyik fontos ága). Rajtuk kívül szintén itt lakott lovag Posner Alfréd gyártulajdonos, dr. Nyáry Sándor művészettörténész, az Országos Képtár őre, aki azáltal lett országszerte ismert személy, hogy 1892-ben Szászországban felfedezte Mányoki Ádám festőművész, a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferencről készített arcképét.  Szintén itt élt haláláig uzsoki vitéz báró Szurmay Sándor tábornagy, a Tisza-, és Wekerle-kormányok honvédelmi minisztere, az Uzsoki Hős, aki 1914-ben hadtestével az Uzsoki-hágónál megállította az orosz betörést, majd 1915 májusában a gorlicei áttörésben győzött a nagy túlerőben lévő orosz haderő felett. Az őszirózsás forradalom után, 1919-ben Károly Mihály miniszterelnök, a „vörös gróf” utasítására letartóztatták, mert a polgári forradalom vívmányaira veszélyes egyénnek ítélték. Háborús bűnösség címén letartóztatták, őrizetbe vették, majd internálták. 1945-től III. Haggenmacher Henrik sörgyáros, a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt. vezérigazgatója is itt hajtotta álomra a fejét. 1895-ben lett a ház lakója Zsolnay Vilmos keramikus, nagyiparos, a pécsi Zsolnay Porcelángyár Rt. alapítója és fia, a vérbajban elhunyt Zsolnay Miklós nagyvállalkozó is.
   A Karsai-bérháznak nemcsak híres lakói, hanem nevezetes intézményei is voltak. A palota-bérház első emeletén több bank igazgatósági központja, kiadóhivatal és szerkesztőség székelt. Itt működött az Első Magyar Hanglemezgyár Rt., valamint itt bérelt tantermeket a Naschitz Sarolta alapította Nyilvános Felsőbb-, és Elemi Leányiskola is.
   A földszinten a Palermo nevű kávéház szolgálta ki vendégeit, amely két dologról volt nevezetes: Ady Endre gyakran megfordult itt, mindig itt uzsonnázott, illetve, hogy az art-decós berendezésű kávázóban esténként és hajnaltájt szinte mindig lehetett könnyűvérű nőket venni…
   Sajnos rossz emléke is volt a kávézónak, ugyanis 1944 decemberében a nyilasok ide hurcolták a Raoul Wallenberg diplomatával együtt dolgozó Harald Feller svájci ügyvivőt és feleségét, báró Perényi Katalin úrhölgyet, ahol kínozták és súlyosan bántalmazták őket.
   Az épületet éppen most felújítják, renoválják. Ha készen lesz, kívül-belül újra megmutatom.




















































































































































































  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése