"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. szeptember 13., szerda

Erzsébet királynénk kedvenc kirándulóhelye; a Normafa



Erzsébet királynénk kedvenc kirándulóhelye. A Normafa gerincéről páratlan látványt nyújtott számára Pest és Buda. Szeretett itt lenni, gyönyörködni a kilátásban és magában a tájban.
A legenda szerint Mátyás király szívesen vadászott a zugligeti erdőkben. Egy-egy fárasztó vadkanvadászat után a hegy oldalában eredő forrásnál frissítette fel magát. Eme nevezetes esemény tiszteletére a forrást 1847-ben Mátyás-csurgónak nevezték el. Erzsébet királyné is szívesen időzött itt, amikor a budai hegyekben kirándult. Vörösmarty is gyakran járt a forrásnál. A forrás fölé közvetlenül, előbb egy egyszerű, majd később egy klasszicizáló stílusban épült, kápolnához hasonlító épületet, forrásházat, kútházat építettek. Akkora a forrás neve már Disznófő-forrás lett.
Még az első kútház íves homlokzatára Vörösmarty Mihály verssorait vésték: ,,Jókedvében teremté az Isten Zugligetet, Gond és Bánat itt kacagásra derül”.
A Disznófő étterem és vendéglő 1837-ben nyitotta meg kapuit. A városi nép által igen kedvelt, legendás étterem volt. A városiak akkortájt fedezték fel a kirándulást, a hévégi túrázást, mint szórakozási lehetőséget, ami igen hamar divatba jött. (De nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarországon az első kiránduló a mi Sisink volt...) A Budai-hegyekben tett kiruccanásaikat, sétáikat szívesen szakították meg a Normafa vendégváró éttermében, ahol megebédelhettek és megpihenhettek. A lóvasút és a fogaskerekű megindulása megnövelte a hely forgalmát, így az 1860-as évekre már ismert és közkedvelt hellyé vált. Vörösmarty kedvenc helye volt.
A rendszerváltás után nem sokkal tönkrement és bezárt. Azóta romos és egyre romló állapotban van, csövesek, hajléktalanok tanyája. Mind a volt vendéglő, mind a kútház magánterület (a kútház botrányos módon vált azzá…)




































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése