"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. április 29., szerda

Michael Jackson Budapesten: a Memorial Tree, Michael Jackson emlékfája az Erzsébet téren


A Michael Jackson emlékfa, Budapest egyik különös és legfurcsább látványossága

Még külföldiek is járnak ide, hogy tisztelegjenek a popkirály emléke előtt.
   Jackson 1996-ban jött Budapestre és a Kempinski szálloda királyi lakosztályában szállt meg. Az énekes saját stábbal érkezett a hotelbe, volt saját testőrsége, sofőrje, szakácsa, és titkára. A szálloda alkalmazottainak elmondása szerint. "nagyon élvezte, hogy így szeretik", gyakran kiállt az ablakba, és integetett, meg üzeneteket küldött a rajongóknak. Ők a hotel előtt táboroztak 24 órán át, és folyamatosan skandálták a nevét. Képesek voltak az éjszakákat is az ablaka alatt tölteni. Nem voltak különleges kívánságai vagy allűrjei, az egyetlen kirívó dolog az volt, hogy állandóan maszkot viselt. Már akkor is nagyon félt a fertőzésektől, valószínűleg ezért sem engedett fizikailag közel magához senkit.  
   A hotel lakosztályának Erzsébet térre néző ablakai alatt, egy fa tövénél táboroztak le a reménykedő rajongók. És a legenda szerint ettől az évtől lett a fa Michael Jackson rajongóinak a fája. Amikor 2009. június 25-én a sztár halálhíre elterjedt, a gyászoló rajongók újra összegyűltek a fánál, közösen virrasztottak, gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el a fa tövében, amelynek a törzsére a sztár több fotója is kikerült. És Michael Jackson emlékfája mára turistalátványosság lett. A rajongók rendszerint a születésnapján, augusztus 29-én, és halálának évfordulóján, június 25-én tesznek le rengeteg mécsest, virágot és emléktárgyakat a fa alá. De fotók, képek, az énekesnek szóló üzenetek, levelek, relikviák, apróbb ajándékok is kerülnek oda. És a fa tövében minden évszakban nyílik virág…

Az első és utolsó budapesti koncertjét 1996. szeptember 11-én tartotta, a Népstadionban, 60 000 ember előtt, ahol két és fél órán át énekelt, tomboló sikerrel.  Az énekes a koncert utáni napokban sétált a budai várban, elment a Casino Vigadó étterembe, száz, korábban kiválogatott magyar kisgyerekkel vacsorázott együtt, szendvicset, pogácsát, perecet és puszedlit ettek. Az étteremben cigányzene szólt. Jackson "lelkesen megtapsolta a cigányzenekar játékát". Állítólag annyira tetszett neki a cigányzene, hogy emlékül egy hegedűt kért a szervezőktől, amit "néhány pengetéssel ki is próbált”. Az egyik napon Jackson járt a Parlamentben is. Körbekísérve megnézte az üléstermet, majd kipróbálta a szónoki emelvényt, és egy miniszteri bársonyszékbe is beleült.
   De Jackson elment a Bethesda és a Heim Pál Gyermekkórházba is. Igen sok ajándékkal kedveskedett, felesége társaságában sorra járta a kórtermeket, érdeklődött a gyerekek állapota felől. A nagyobb gyerekek virágcsokorral köszöntötték a világhírű látogatókat. Jackson megtudta, hogy a kórház egyik négyéves betege, egy kisfiú, Farkas Béla gyógyíthatatlan betegségben szenved. Pontosabban gyógyítható lenne, csakhogy a kisfiú családja nem lett volna képes kifizetni vagy összegyűjteni a 30 millió forintot az operációra. Jackson ott, azonnal felajánlotta a segítségét. A májbeteg kisfiút nem sokkal később Brüsszelben műtötték meg, és az énekes kifizette az életmentő műtét díját. Még utána is, éveken keresztül fizette a gyógykezelését alapítványán keresztül, összesen mintegy 50 millió forintot áldozva a magyar kisgyerek egészségére.





















































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése