"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. december 18., hétfő

A bérház, amelynek kapubejáróját Lotz Károly festette; a László-ház, József körút 2.



A József krt. 2. és a Rákóczi út 39. szám alatti saroktelket dr. László Zsigmond miniszteri tanácsos vásárolta meg valamikor 1890-ben. Kiss István építész, egyetemi tanárt kérte fel, hogy egy sarokkupolás, nagyméretű bérházat tervezzen és építsen fel számára. Ez meg is történt, az 1893-as, 94-es esztendők során. Az évszámok jól olvashatók a szobrok feletti díszes mezőkben. A hatalmas, monumentális bérház díszes, eklektikus homlokzatot kapott, nagyméretű sarokerkéllyel. A kupolán a Vendégszeretet című szobor állt (ma már nincsen meg), a zárt, köríves sarokerkély két oldalán pedig a Béke női és az Erő férfi allegorikus szobrai láthatók, Róna József szobrászművész alkotásai. Szegény „Erő” nem tudom, hogy mikor veszíthette el a bal lábát, mert most fél lábon álldogál a baldachin alatt. (Néhány évvel ezelőtt még megvolt). Az erkélyt tartó öt stilizált férfifejből sajnos, ma már csak kettő maradt meg. A főbejárat díszes, oszlopos kapuja az épület egyik éke. Eredetileg a díszítményes, faragott, kétszárnyas kapuzata itt volt kívül, a ház homlokzatával egy síkban.
    A ház kapualjának és árkádjának mennyezetét, pedig nem más, mint a kor egyik leghíresebb, és legnagyobb festőművésze, a freskófestészet halhatatlan ikonja, maga Lotz Károly festette. Lotz, korának egyik legfoglalkoztatottabb freskófestője volt. Mesteri tudását az alak- és aktábrázolásban, a portré- és tájképfestészetben is megcsillogtatta. Gyönyörű freskóit itt a kapualjban és az árkád alatt kevesen veszik észre, mert ahhoz az embereknek - akik a szürke hétköznapok rohanásában sietve mennek el alatta -, fel kellene nézniük... Ehhez még hozzájárul, hogy akkor is kevésbé gyönyörködhetnének benne, mert a kapualj magas mennyezetén megbúvó, gazdagon díszített képeket homály és sötét árnyék uralja, a kapun bejövők mozgására felgyulladó 40 wattos égő pedig szinte alig világítja meg. De ha hozzászoktatjuk a szemünket a sötétséghez, akkor egy kis idő múltán csak ámulhatunk és bámulhatunk… A mennyezeti részletgazdag díszítés és a két, női alakokat szárnyas puttók társaságában ábrázoló freskó szemkápráztató. A kis előcsarnoknak is beillő vesztibülben, a lift mellett, a fal boltíves fülkeablakában egy gyönyörű, korsójából éppen vizet öntő nő márványszobrát is megcsodálhatjuk, amint, lába egy delfinszerű, tengeri hal hátán nyugszik. Igaz, ő is kissé félszegen, szégyenlősen bújik meg az őt félig eltakaró sejtelmes, sötét árnyékban. A ház apró, kis udvarának nem egy, hanem két kútja is van. A közepén egy nagyon szép, ötszintes, borostyánnal futtatott csobogó áll, a falnál, az ablak alatti limlomok közt és a fali csőkígyók szorításában pedig egy kis márvány falikút rejtőzködik.
    Az aluljáróból feljőve, vagy az utcai járdáról betérve, a gyönyörű mennyezetfreskókat és a bérház más, rejtett apró csodáit bárki megnézheti a Blaha Lujza téren, ha egy percre megáll a ház előtt. Csak be kell mennie… Csak fel kell néznie… 




































































































































































































































        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése