"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. december 2., hétfő

Geocsoda a Mátrában, egy Holdbéli táj Palócföldön, a magyar badland Nógrádban: vulkanikus riolittufa-mező Kazár határában


A badland (angol: bad land kifejezésből, jelentése „rossz föld”) a száraz és félszáraz területek agyagban és homokban gazdag vidékeinek lepusztulásformája. E területeken az eső és az erős szél a talajt lepusztítva hozza létre a badlandekre jellemző formakincset, a szűk kanyonokat, árkokat, kisebb eróziós völgyeket. A legnagyobb bandlands Észak-Amerikában található, Dél-Dakotában, a Bandlans Nemzeti Park. E kietlen, terméketlen vidéket az amerikai lakota (teton sziú) indiánok makȟóšičának, rossz földnek nevezték. E kifejezés tükörfordítással került az angol nyelvbe.
   Kazár közelében, 2-3 km-re a falutól egy ilyen Holdfelszínre emlékeztető, néhány hektáros mini badland, egy több millió évvel ezelőtt lezajlott, és a mélységi erózió következtében felszínre került riolittufa-ömlés található. Európában egyedülálló képződ-mény. Ehhez a különleges geológiai, vulkanikus formációhoz hasonlót a világon összesen 6 helyen, legközelebb a törökországi Kappadókiában tálalhatunk. A kőzet egyik érdekessége, hogy fordított mágnesezettségűeknek bizonyultak, vagyis a kőzetképződés idején a Föld északi és déli mágneses pólusa felcserélődött. A pólusváltások időpontjának meghatározásában nyújt nagy segítséget e kőzetek vizsgálata. A tufa egy ritka vulkanikus kőzetfajta, nagy erejű robbanásos vulkánkitörés terméke, amely részben a levegőben izzó felhők formájában terjedt, részben pedig a felhő összeomlása következtében a felszínre zuhanva ugyancsak forró, folyékony kőzethab formájában tört utat magának (mint jelenség a piroklaszt-árhoz hasonlatos), tehát a kora miocén kori, körülbelül 20 millió évvel ezelőtt a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga. Nem egyszeri kitörés terméke, hanem 3-4 egymást gyorsan követő ciklus során halmozódott fel. A fehér, könnyen málló, morzsálódó talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, alakította jelenlegi formájára, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket, mély barázdákat hagyva. Fokozottan védett természeti kincsünk.



































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése