"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. december 9., hétfő

Egy maszek arborétumban, egy trópusi édenkertben: a Marczika Kertészet és növényház Érden, a Napvirág utcában






A bonsaiokról és az orchideákról biztosan mindenkinek van több-kevesebb tudása, ismerete. Én, amikor meghallottam azt a szót, kifejezést, hogy Tillandsia, és azt, hogy az egy valamilyen virágos növény, bevallom őszintén, azt sem tudtam, hogy eszik-e, vagy isszák? Viszont nincs olyan kertészet, virágbolt, vagy növényvásár, ahol ne találkoznánk a Tillandsiákkal. További, magyar nevei: szakállbroméliák, levegőbroméliák. Őket látva, mindenkinek megakad a szeme ezeken a láthatóan talaj nélkül díszlő, esetenként hosszú szakállú vagy éppen tőrózsás furcsaságokon. Micsoda földtől elrugaszkodott népség! És szinte hihetetlen, de valóban, szinte a levegőben lógnak. Sokukat fára, kőre biggyesztik, ahol gyökeret sem eresztenek, mégis vígan elszaporodnak. Az az érzése az embernek, hogy ezek a fura, különös élőlények bárhol, még a levegőben is megélnek, még víz sem kell nekik.

   Már a névadásuk is regényes. A Tillandsiák a bromélia félék (Bromeliaceae) családjában, a három alcsalád egyikének, a Tillandsiae alcsalád, a Tillandsia nemzetség tagjai. Nevüket a finn nemzetiségű Elias Til-Lands botanikus (1640-1693) után kapták Linnétől. Az a hír járta, hogy a botanikus – egy hosszabb kirándulás alatt fellépő tengeribetegséget követően -, életre szóló víziszonyt kapott. Talán ezért adták neki a till lands (svéd) ragadványnevet. Linné nagyra becsülte a kissé bolondos botanikust, aki egész életét oktatással és növénygyűjtéssel töltötte. Linné 30 éves korában katalogizálta George Clifford növénygyűjteményét Amsterdamban. Ezek között találta az amerikai indiánok által caraguata-nak nevezett epifíta broméliát. Azt tartották, hogy ezek a broméliák különleges fagyöngyfélék, amelyek nem kedvelik a vizet. Innen már tovább gondolhatja bárki az összefüggéseket.
   Levelei merevek, élénk zöldek; virágzatában a fellevelek rózsaszínűek, maguk a virágszirmok lilák. A növény az alsó levelek alól kis sarjakat hoz, amelyek telepet alkotnak. Ezek a szárazságtűrő növények tehát a levelükön keresztül táplálkoznak (némi vízre azért nekik is szükségük van), gyökerüket pedig kapaszkodásra használják, de valójában nincs is rá szükségük. Ezeknek a fajoknak nincs szükségük talajra sem.
   A Tillandsiák többek közt az ananász, pikkelyvirág, lándzsarózsa, szakállvirág rokonai. A legnépesebb nemzetsége a broméliáknak. Kb. ötszáz faja mellett, sok hibridjét termesztik. Egyesével vagy telepekben élnek kaktuszokon, tüskés cserjéken vagy fákon, sziklákon vagy közvetlenül a köves vagy homokos talajon. Kedveli a szárazabb klímát: a Tillandsiák képesek alkalmazkodni a kíméletlenül száraz és forró élőhelyekhez. Többségükben Latin Amerikából származnak, azaz törzshelyük Ecuador, Brazília, Paraguay, Uruguay és Argentína, ahol 200 m magasságig fordul elő. A nedves, forró esőerdők (Darien őserdő, Panama) epifitái között ugyanúgy vannak képviselőik, mint a felszáraz sivatagokban (Sonoran sivatag, Mexikó), ahol viszont gyökeres növények. Afrikában is él néhány fajuk, pontosan a Guineai-öböl partvidékének nedves esőerdeiben.
   Ezeket a virágcsodákat - több más között -, az érdi Marczika Kertészetben mind-mind megtalálhatjuk és megcsodálhatjuk. (A kertészet kereskedelmi tevékenységet is folytat, tehát ezeket a növényeket és virágokat bárki mázsaszámra meg is vásárolhatja). A kertészgazda megengedte nekünk, hogy körbejárjunk ebben a varázslatos tündérkertben. Órákat töltöttünk ott, egyik csodálatból a másikba esve. A Marczika Kertészet arborétum, botanikus kert, üvegház, növénykert, a virágok és a növények édenkertje, paradicsoma - egyben. Bármelyik külföldi, vagy magyar botanikus kert megirigyelhetné.


















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése