"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. április 12., csütörtök

A bíborbanszületett, szőrbundába öltözött virágok birodalma; fekete kökörcsin-mező Budaörs hegyeiben


Kökörcsin. Nevét az ótörök „kök” szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a kökörcsinek színére. Krónikáink eleinte kügülcsin néven említik. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics, libadöglesztő, tyúketető, galambvirág. A kökörcsinek minden része erősen mérgező. A gyógyászatban azonban gyógyító hatásai miatt igen hatékony. Igazi gyógynövény.
   Különleges szépségük kis híján a vesztüket okozta, mert igen feltűnőek, és a kirándulók egyszerűen nem tudták megállni, hogy le ne tépjék virágaikat. Amióta főbb termőhelyeik szigorúan védetté váltak, állományuk is megszaporodott, noha így is ritkán lehet találkozni velük. Ma már a kirándulók inkább már védik és gyönyörködnek bennük, semmint hogy letépjék.
    A kökörcsin minden változata veszélyeztetett, ezért védett vagy fokozottan védett. A fekete kökörcsin eszmei értéke: 5000,-, ezzel szemben az igen ritka hegyi-, a magyar- és a leánykökörcsin eszmei értéke meghaladja a 100.000 forintot.



















































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése