"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. április 23., hétfő

A harangok Passauba mentek; a budavári Mátyás-templom felújított és új harangjainak közszemlére tétele, 2011. január


„Jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat, akik a török ellen harcolnak.”
                                                  III. Kallixtusz pápa 1456. június 29-én kiadott bullájából,
                                                  a déltájban történő harangozás elrendelésére

2010. november 18-án, csütörtökön délben néhány hónapra elhallgattak a Mátyás-templom harangjai. Nyolc nap múlva a két történelmi harangot kiemelték a toronyból és Passauba szállították. Az immár áthangolt, megtisztított harangok négy új társukkal december 16-án érkeztek vissza Budapestre, a Mátyás-templom elé.
    A három új harang a passaui Rudolf Perner harangöntöde műhelyében készült 2011 nyarán. A harangok Jézus Krisztus, valamint Isten szolgái, XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készültek.
    A templom már meglévő, felújított két harangja közül az 1891-ben öntött harang Borromei Szent Károly bíbornok, és a templom legrégebbi, 1723-ban öntött harangja a Szentháromság tiszteletére lettek felszentelve.
    A három új, valamint a két történelmi harang mellett Rudolf Perner ajándékaként – az eddigi lélekharang felváltására – érkezett egy Szent Margit tiszteletére öntött kisharang is, hogy a lélekharang is tökéletes zenei összhangban szóljon nagyobb társaival.
    Az új harangok érkezés után 30 napos közszemlére kerültek a templom bejárata előtt és ennek letelte után, januárban kezdték meg a harangok beépítését a Mátyás-toronyba, ahol most hat harang lakik. A régi és új harangok együtt 2011. húsvétján szólaltak meg.
    A déli harangszó magyar specialitás, magyar vonatkozású, világraszóló történelmi esemény tisztelgő elismerése. A keresztény világban a nándorfehérvári hőseink emlékére szól örök időkre. A Mátyás-templom harangjátékát – ahogy sorban, egymás után megszólal a hat harang –, felemelő érzés volt hallgatni. Aki szeretné, meghallgathatja a Youtube felvételén is. 

































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése