"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. április 2., hétfő

A Szerb utcai Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templom rejtett kincsei


A belvárosi Szerb utcában található titokzatos görögkeleti szerb templom már évszázadok óta áll Pesten, ahol rejtve őrzi kincseit és a kert falába épített sírköveket az avatatlanok elől.
    A törökök elől menekülő szerb telepesek 1695 és 1698 között egy középkori templom alapjaira új templomot építettek, melyet Szent Györgynek szenteltek, s amelyet 1731-ben újjáépítettek. A ma is látható templomot 1733-ban állították a salzburgi Mayerhoffer András (1690-1771) tervei szerint. A harangtorony 1752-ben készült el, és a főhomlokzat is ekkor nyerte el mai végleges képét. A templom belseje a görögkatolikus templomok hagyományos alaprajzát követi, a nők templomát fa mellvéd választja el a férfiak egy lépcsőfokkal mélyebben lévő templomától. Olasz reneszánsz hatást tükröző ikonosztáza 1850-ben készült, képeit, festményeit Sterio Károly készítette. A copf stílusú Szerb utcai díszkapu 1776-ban készült. Amikor 1932-ben megemelték az utca szintjét, új kovácsoltvas kaput is készítettek.
    A kert és a templom egyik érdekessége, hogy az eredeti (1932 előtti) pesti utcaszintet mutatja. Egy másféle, de annál tragikusabb eseményt idéző szintjelző tábla található a templomajtó melletti falban; a tábla azt jelzi, hogy milyen magas volt itt a megáradt Duna 1838-ban. A másik, hogy a barokk templom kertjét kőfal kerítés határolja, melynek kert felőli oldalába körös-körül a Pesten eltemetett szerb hívek sírköveit építették be. Ezek egy része a templom körül egykor elterült temetőből való, más része a Tabánból.
    A harmadik érdekesség az, hogy két Szent György ábrázolás is látható a kerítésen. A kőfal Szerb utca-Veres Pálné utcai sarkán egy képfülkében a Sárkányölő szentet ábrázoló kerámiakép látható. A másik a kerti főbejárat kapuja felett van, színes ólomüveg berakású ablakban. Szent György római katona volt a 3. században, áttért a keresztény hitre, és 303-ban Lyddában szenvedett mártírhalát Krisztusért. (Lydda judeai város, a tengerparti Jaffától Jeruzsálembe vivő úton). Ábrázolása  leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, amely azt fejezi ki, hogy a hit legyőzi a gonoszt, még ha a démon sárkány alakjában is mutatkozik. A negyedik érdekesség az 1744-ből való keresztelőkút a templom előcsarnokában.
    Az ötödik érdekesség, hogy amikor a temlombelsőt fotóztam, az éppen felújítás alatt állt. A templomba belépve az ikonosztáz előtti állványon éppen két munkás dolgozott. Kihasználtam az alkalmat, hogy így is, a templom ilyen állapotában is készítsek néhány fotót. És most jön az igazi érdekesség és meglepetés; más helyeken, ilyen esetekben, a felújítási munkálatok miatt úgy kizavarnak a helyszínről, hogy a lábam se éri a földet. Itt, a két, egymással szerb nyelven beszélő restaurátor azonban hagyta, hogy nyugodtan nézelődjem és fotózzam. (Legalább képeket tudtam készíteni a jelenlegi, felújítási munkálatokról). Sőt, fél óra elteltével, mivel déli órák jártak éppen (talán ebédidő tájéka), hát lejöttek az állványról, kimentek és kint vártak. Én, egyedül maradva a templomban, még vagy húsz percen keresztül a templombelsőt, és minden egyes képet megcsodáltam, sokat lefotóztam. Mikor kimentem, hát látom, hogy ott várnak az ajtó előtt. Megköszöntem türelmüket. Ők erre csak kedvesen bólintottak, majd a nagy temlplomkulccsal bezárták az ajtót és elmentek ebédelni… Elfelejtettem tőlük megkérdezni, hogy mikor lesz készen a felújítás, úgyhogy majd ősz tájékán (remélem addigra készen lesz) visszamegyek, hogy a kész, felújított állapotában is megörökítsem ezt a gyönyörű és titokzatos templomot.  









































































































































































































































































  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése