"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. január 17., péntek

A bitófa, amelyre Nagy Imrét felakasztották: egy hírhedt börtön vesztőhelyén, a Kozma utcai Börtön és Gyűjtőfogházban, Kőbányán


Kőbányán, a Kozma utcában egy komor, magas kőfallal és drótkerítéssel körbevett épület áll, egy hírhedt börtön, a Budapesti Gyűjtőfogház. A pesti szleng és a börtönzsargon közismert elnevezése a kezdetektől napjainkig: „a Gyűjtő”. (Ma is aktív, működő börtön).
   1949-től a szocializmus eszméi bekúsztak a jogi szférába, és a büntetőjog az osztályharc eszköze lett. Meghatározóvá vált a rabok munkaerejének kihasználása és a termelés centrikusság. Az 1950-es évektől ún. nyitott végrehajtási helyeket hoznak létre: gyárak, üzemek, bányák területén, ahol a bebörtönzötteket dolgoztatták. A börtönök személyzeti állományán változtattak, az újonnan jelentkezők politikai megbízhatóságuk alapján töltötték be állásukat. A foglyok kedvezményeit 1949-től elvették, nem írhattak levelet, nem fogadhattak látogatót, nem tarthattak tisztálkodási szereket. Orvosi kezelés például 1950 és 1953 között nem létezett. Később minden börtönben volt egy ÁVH-s egészségügyi beosztott. A börtönt 1951-től az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) működtette. A fogvatartók politikai hűségük jeleként egyre többször alkalmaztak erőszakot a foglyokon. A számukra kiadott ukász: „Ne csak őrizd, gyűlöld is!” 1953-tól, Nagy Imre emberséges kormányával (és persze Sztálin halálával) enyhült ill. javult a helyzet.
   1956 novemberében a szovjet csapatok brutálisan leverték a magyar forradalmat és szabadságharcot. Magyarország életében példátlan méretű és súlyú megtorló bosszúhadjárat vette kezdetét. Tízezreket internáltak, vetettek börtönbe, több száz embert kivégeztek. (243-at. Bár a Kozma utcai Köztemető 301-es parcellájában, azon a területen, ahová 1957-től temették a kivégzetteket az itt nyugvó politikai kivégzettek száma legalább 325-re tehető.). A Rákosi-rendszerben hírhedtté vált épület a kádári megtorlások központi színhelyévé vált 1956 után: a forradalom leverését követően a népbíróságok (és egyben vérbíróságok) 1956 novemberétől 1961-ig mintegy 26000 embert ítéltek hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre vagy halálra. A halálos ítéleteket legtöbbször a Kisfogház udvari részében hajtották végre. A Kisfogházban végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Tóth Ilona szigorló orvost, Gimes Miklós újságírót, Szabó Jánost, a Széna tér, Angyal Istvánt, a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót, a Corvin köz parancsnokát. És rajtuk kívül még több mint kétszáz „ellenforradalmárt”. Mindannyiukat felakasztották. Mansfeld Péter volt a legfiatalabb kivégzett. Őt 1959. március 21-én akasztottak fel, 11 nappal 18. születésnapja után, Vágó Tibor vérbíró ítélete alapján. (Megvárták, hogy elérje a nagykorúságát(!)..) Itt raboskodott – a halálsoron, a halálos ítélet végrehajtására várva – többek között Wittner Mária és Fónay Jenő is. Ők 13 évet ültek a börtönben, mikor kegyelmet kaptak. A két utolsó kivégzés 1961 augusztus 26-án történt: ekkor Hámori István gépkocsikísérőt és Kovács Lajos segédmunkást akasztották fel. Kádár és Biszku, a kegyetlen megtorlások fő felelősei, a két véreskezű hóhér, 56’ Haynaui csak ekkor állították le a kivégzéseket, azt is csak a külföldi tiltakozások nyomására(!)…   
   „A Gyűjtő” Kisfogháza közel sem annyira ismert, mint az októberi forradalom jelképévé vált helyszínek – a Corvin köz, a Széna tér, a Bem-szobor – vagy a megtorlásokhoz és a nemzeti gyászhoz kötött 301-es parcella szerepe az események láncolatában. Aligha kétséges, hogy a kőbányai börtön és vesztőhely szimbolikus jelentősége Aradéhoz mérhető, valahogyan mégis elveszett a rendszerváltozás óta ápolt történelmi emlékezetben.

















































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése