"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. október 6., kedd

A vak gyermekek iskolája: a Vakok Intézete az Ajtósi Dürer sor 39. szám alatt, és az ország legnagyobb összefüggő festett üvegablak-együttese a Nádor teremben

1826-ban, a pozsonyi diétán Habsburg József nádor kezdeményezésére a képviselők nagy lelkesedéssel karolták fel egy, a vak gyerekek számára segítséget nyújtó intézet megvalósításának eszméjét. A nádor 200 pengő forinttal nyitotta meg az adakozást, amely néhány órán belül 1100 forinttá szaporodott. Az adakozásban Pest vármegye közönsége is kivette a részét, úgyhogy még ugyanabban az esztendőben az Üllői úton megnyithatták a vakok intézetének első épületét. Ennek neve A Vakok József Nádor Királyi Országos Intézete. Ez Magyarországon az első, Európában a második volt(!). Ekkor fogalmazódott meg a látássérültek intézeti ellátásának igénye, és jöttek létre a bentlakásos intézetek. A század végén Zsófia, Habsburg főhercegasszony kezdeményezésére alapították meg a Vakok Általános Iskoláját.

   Az intézmény több mint 100 éves nagy épületét a nagy építőmester, Lechner Ödön kezdte el tervezni, majd átadta a feladatot Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond jeles műépítészeknek, akik a Hungária út és István út (ma Ajtósi Dürer sor) sarkán 1899 és 1904 között építették fel a Lechner Ödön alkotásait követő magyaros szecessziós stílusban. Az épület meghatározó külső motívuma az ablakokat keretező és a sík homlokzati felületet tagoló téglaszalag. A zöld színű égetett porcelán díszítőelemek a Zsolnay Porcelángyár manufaktúrájából kerültek ki. Az intézmény akkori hivatalos neve: Vakok Országos M. Kir. Nevelő és Tanintézete volt. Az épület homlokzatán ma is ez szerepel, a rövidítések nélkül.

   Különös hangsúlyt kapott a tervezés során, hogy az építés befejezése után a vak gyermekek számára elkészítették a homlokzat részletes makettjét, minden díszítés kitapogathatóságával. Így az épület mesterien kicsinyített mintái a tapintás útján történő érzékelés során éppen úgy örömet szerezhettek a gyerekeknek, mint a látóknak maga az épület látványa. A makett az iskola lépcsőházában látható. Hogy én is érezzem, mint a gyerekek, behunyt szemmel én is jól áttapogattam az „épületet”… 

  Az iskola a súlyos fokban látássérült gyermekek oktatásának - nevelésének, hagyományosan legnagyobb méretű, országos speciális intézménye. Ma mindenki úgy ismeri – pestiesen lerövidítve -, hogy a Vakok Intézete. Mai, pontos, hivatalos neve: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona. A nagy múltra visszatekintő intézmény szegregált feltételek mellett jelenleg 211 gyermek oktatását-nevelését látja el óvodától a szakiskoláig, épértelmű, tanulásban akadályozott, halmozottan sérült és siketvak tagozaton; valamint több mint 15 éve folyamatosan növekvő arányban foglalkozik integrált tanulókkal. Az intézmény saját kollégiummal rendelkezik a vidéki gyermekek számára, továbbá gyermekotthont működtet 15 állami gondoskodásban élő fiatal részére. Mint hosszú neve is mutatja, többcélú, komplex intézmény, mely nem csupán az oktatás-nevelés színtere, hanem a gyógypedagógus-képzés gyakorló intézménye, integrációt ellátó és támogató központ, a „vakügy” szimbóluma, társadalmi jelkép.

















































































































































































































































































































































































































































































































































































































 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése