"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. október 1., csütörtök

Az 1747 óta öltöztetett Mária kegyszobor Andocson; Gyugy, Lengyeltóti és Teleki ősi, Árpád-kori templomai; Zichy Mihály a Magyar Hon és Grúzia nemzeti festője: látogatás zalai kúriájában és műtermében

Koldusboton, törött mankón jövünk búcsút járni,

Szűzmáriás magyaroknak kopott unokái.

Éjfél van a Duna táján. Magyaroknak éjszakáján nincs más, ki virrasszon.

Baráttalan, testvértelen, hozzád ver a veszedelem, Boldogságos Asszony!

                                                                         Sík Sándor: Az andocsi Máriához

500 éve, hogy a hagyomány szerint, az angyalok Kalocsáról, Andocsra hoztak egy Mária szobrot, ölében a kis Jézussal. A 160 centiméteres, fából faragott festett szobornak 1520 óta minden esztendőben több ezer zarándok jár a csodájára. Mert a templom különlegessége: az öltöztetett Szűz Mária-szobor a kis Jézussal. A barokk kegytemplom Mária szobrát 1747 óta öltöztetik. A kisded Jézust tartó Máriának Széchenyi Katalin grófnő ajándékozta az első palástot, s azóta évről-évre gyarapszik az ajándékruhák száma. A legidősebb, épségben megmaradt ruha 1852-ből való; Talliánné Boronkay Cili adománya. Jelenleg 376 darabból áll a gyűjtemény. Így akár az év minden napjára jutna és lehetne új ruhába öltöztetni a kegyszobrot, de nem: a liturgia színének figyelembe vételével, kéthetente öltöztetik új köntösbe Máriát és a kisdedet az andocsi asszonyok. Mindig más színben: Nagyböjt időszakában a lila a meghatározó, ami az egyházban a gyász színe. A harmadik vasárnap kivételével adventkor is lila. Pünkösdkor pirosba öltöztetik, ünnepeken az arany, az ezüst és a fehér dominál. A Mária ruhák gyűjteménye igen gazdag; a kollekció nagyobb része magyar adomány, határon innenről és túlról, ám a dúsan hímzett ruhák mellett Dél-Amerikából, Írországból vagy a Távol-Keletről küldött, egzotikus darabokkal is találkozhatunk. Mária ruhatára vetekszik a királynői ruhatárakkal. Budapestről érkezett az a piros-fehér-zöld szélű kelme is, amelyet Barnabás szülei küldtek, akik itt, a Máriaszobor előtt imádkoztak gyermekáldásért. Kérésüket meghallgatta Mária. Évente több tízezer zarándok keresi fel a helyet. A zarándokok gyógyulásért vagy gyermekáldásért kérnek segítséget. Szűz Mária ruhái különlegesek, színesek és díszesek. Ezeket a darabokat speciális szabásminta alapján készítik. A palástok két részből állnak: az egyiket a Szűz­anyára, a másikat a kis Jézusra adják az asszonyok. A hálát szimbolizáló ruhácskákat küldtek már a határmenti magyar országrészekből, így Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról. De a világ más tájairól is, úgymint Anglia, Venezuela, Kanada, Kína, Jemen. A ruhák mintázata és hímzése egyedülálló: minden magyarlakta tájegység motívuma, színvilága fellelhető a díszítésekben: legyen az palóc, kalocsai, barcasági, tiszavidéki, kunsági, torockói, matyó, turai, széki, mezőségi, buzsáki, gyimesi, höveji, kalotaszegi. És most olyat szeretnék mutatni, amire kis hazánkban tudomásom szerint még senki nem vállalkozott. Ugyanis megmutatom Mária ruhatárának az összes, mind a 376 darabját. Egyesével, hármasával, vagy akár nagyobb csoportokban, de az biztos, hogy látható lesz a képeken mindegyik.













































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése