"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. november 5., hétfő

Ahol megállt az Idő: Budapest egyik legrégebbi, legkülönlegesebb, elfeledett izraelita sírkertje; a Sagótarjáni utcai Zsidó Temető


Budapest egyik legrégebbi, teljesen elfeledett temetője. 1874-ben nyílt meg, a két régi pesti temetőt váltotta fel, a Pesti útit és a Váci utcait, amelyek ma már nem léteznek, beépültek. A volt Lehel úti temetőből is kerültek át ide régi, ősi sírkövek és halottakat is helyeztek át onnan. Elődje volt a nagyobb és jóval ismertebb Kozma utcai temetőnek. Mivel kis alapterületű temető volt, hamar betelt, az 1900-as évek elején már nem temetkeztek ide. Emiatt a temető páratlanul egységes összképet nyújt. A pesti zsidóság elitjének végső nyughelyéül szolgált. Az 1920-as évektől a fővárosi zsidóság már a Kozma utcai izraelita temetőben helyezte el az elhunytakat.
    A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumkincs elemeit egyesítő sok síremléke, valamint a fogadóépület, a díszudvar, a szertartási (ravatalozó)- és a kapuépület a szecesszió korának hazai géniusza, Lajta Béla munkásságát dicséri. Lajta Béla a XX. század legnagyobb Magyarországon tevékenykedő funeral építő- és szobrászművésze volt, aki számos síremléket tervezett ebbe és a Kozma utcai temetőbe is. Lajta mellett Fellner Sándor és Quittner Zsigmond tervezte a legtöbb mauzóleumot. A kor legjobb magyar építészei, tervezői alkottak itt: Gerster Kálmán, Alpár Ignác, a Kármán-Ullmann és a Barát-Novák mesterpárosok. Lajta Béla, Maróti Géza, Körössy Albert, Vidor Emil. És a szobrászművészek: Telcs Ede, Vedres Márk, Kövesházi Kalmár Elza. A tipikus zsidó szimbólumok (menóra – az öröklét, a lélek szimbóluma –, Dávid-csillag, lévi kancsók, kohanita – papi, áldást osztó – kezek) mellett megjelennek a magyar népi folklór díszítőelemei is: virágfüzérek, kalász, házaspárok sírján a galambpár, az elhunyt foglalkozására utaló eszközök, a nemesi, családi címerek. A temetőnek több híres halottja van, többek között Weiss Manfréd gyáriparos, neves hazafi, Fényes Adolf festőművész és számos építőművész.
    1944 hideg telén és 1945-ben, Budapest ostroma után ide temették át a budapesti gettó halottainak többségét a gettóbeli tömegsírokból. Így a vészkorszak idején a nyilasok kivégzett zsidó áldozatai és a Dunába lőtt civilek közül is van, aki itt nyugszik.
    Innentől datálható a temető rohamos pusztulása, mert a Rákosi- és a Kádár érában egyáltalán nem törődtek vele. A temetőt az 1950-es években be- és lezárták. A temetőt, a sírokat, teljesen benőtte a növényzet, a hajléktalanok és bárki bejöhetett, a családi mauzóleumokat, kriptákat megrongálták, feltörték és kifosztották, vandál pusztítást hagyva maguk után. A hatalmas családi sírboltok vannak a legrosszabb állapotban, nem egy a teljes összeomlás szélén, a fák gyökerei szétfeszítették a falakat, vagy a vandálok kíméletlenül megrongálták. Sok kripta nyitott, mert a fedő kőlapokat összetörték. A szertartási épület csodálatos, fehér mázas Zsolnay-kerámiával burkolt kupolája az 1980-as években omlott be. A természet, a gondatlanság és a vandalizmus elvégezte a dolgát...
    A páratlan értékű, műemlék temető 2002-ben lett védetté nyilvánítva és 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe, amikor is a temetőt megnyitották a látogatók előtt, a főbb útvonalak megtisztítása, járhatóvá tétele után. A temetőben most az enyészet az úr, valódi ősállapotok uralkodnak, elhanyagolt állapotban van, a temetőt, a sírokat, a családi kriptákat a régiek mai utódai egyáltalán nem látogatják. A temető szinte teljesen elhagyatott. Ez évben, 2018-ban indult meg a temető kezdeti felújítása. Ami persze még csak afféle állagmegőrzési munkálatokat jelent (pl. a mauzóleumok aládúcolása, az összedőlést elkerülendő) és az őserdei állapotok felszámolása, a sűrű fák és bokrok, az elvadult, burjánzó folyondárok, borostyán, vadszőlő irtása. Pusztuló állapotát megállítva mindenképpen érdemes lenne megmenteni a temetőt, mert Budapest történetének, művészetének, temetőkultúrájának része, a korabeli Monarchia idejének társadalmi, művészeti képét mutatja és tárja elénk. Ez a megállapításom ugyanakkor vonatkozik a főváros nagy történelmi temetőire is, így pl. a Fiumei úti Sírkertre (Kerepesi temető), a Kozma utcai keresztény Új Köztemetőre és a mellette lévő Izraelita Temetőre is, mivel ezek is pusztuló, méltatlanul rossz állapotban vannak. (Később mindhármat bemutatom).








































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése