"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. január 14., hétfő

Egy ősi időkből származó tengerpart maradványai: a Madárszirt sziklaperem Biatorbágy mellett


A Biatorbágy mellett található Madárszirt védett geológiai érték kimagasló tájképi értékkel. Itt egy igen ritka és egyedülálló őskörnyezet sziklamaradványait találhatjuk. A fokozatosan visszahúzódó és kiédesedő Pannon-tenger által formált sziklaalakzatok a régió leglátványosabb természeti szépségei közé tartoznak. A felső-miocén kori üledékes mészkőből épül fel a sziklaperem túlnyomó része. A sziklavonulat különleges sziklája a gomba alakú Nyakaskő, melynek "nyakán", de a szirt többi részén is jól megfigyelhető a szél eróziós munkája.
   A sziklás platóperem nem véletlenül kapta a Madárszirt nevet. Ha – mint sasként –lenézünk a szirt bármely pontjáról, lélegzetelállító, szemet gyönyörködtető kilátás nyílik mindenfelé. A hosszan kígyózó meredek sziklafal peremén végigmehetünk és gyönyörködhetünk az elbűvölő, a szél és a víz eróziós munkájának köszönhető változatos és látványos sziklaformációkban. 
  A legenda szerint a környék egykori ura, Sándor Móric gróf Gonosz nevű lovával a Nyakaskő szikláról a mélybe ugratott. Az ugrást a lova nem élte túl, csoda, hogy ő igen. Az Ördöglovasnak is nevezett különc (én az eszelős jelzőtől sem ódzkodnék...) gróf méltán kapta ezt a nevet. Bajna, Bia és Bot településeken fekvő birtokain lévő mintaszerű ménesében kiváló lovakat tenyésztett. Hírhedt-híres volt lovas bravúrjairól. Bemutatói sokszor végződtek csonttöréssel, de ő rá sem hederített ezekre, amint újra lóra tudott ülni, tovább folytatta vakmerő lovas mutatványait.






































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése