"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. május 18., hétfő

A serfőzés és a sörivás dícsérete: gigantikus "óriásplakát" 1906-ból: az egykori Polgári Serfőzde épülete a Népszínház utczában


A józsefvárosi Kiss József és Népszínház utca sarkán hatalmas, masszív épület emelkedik. Sok ilyet láthatunk, megszokott, átlagos kép Budapest utcáit járva. De hogy egy igazi csodát, egy szemrevaló szépséget lássunk meg ebben a – bár mesterien megtervezett, értően kivitelezett – szürke épületben, ahhoz fejünket, tekintetünket igen magasra kell emelnünk. Ugyanis csak ekkor vehetjük észre a sarokház homlokzatát díszítő, hatalmas, hármas tagolású szecessziós faliképét, egy mozaik képsort, amely a ház leginkább figyelemre méltó része. Olyan hatalmas, olyan monumentális, ami csak Feszty körképéhez hasonlatos. De témája nem történelmi, hanem a sörivók, a sörkészítők munkáját magasztalja, a sör heroisztikus diadalútját ábrázolja. Olyan, mint egy hosszú, gigantikus óriásplakát, csakhogy ez 1906-ban készült. Elsőre, ránézésre mintha egy Wagner-opera nagy ívű, grandiózus jelenete elevenedne meg, pedig igazából egy hétköznapi tevékenység, a sörfőzés és a sörivás nagyszerűségét hirdeti. És most már elárulhatjuk - és egyáltalán nem lesz meglepő -, hogy a művet Róth Miksa, a kor legelismertebb üveg- és mozaikkészítő mestere készítette. Alkotása Budapest és az ország legnagyobb felületű kültéri üvegmozaikja.
   Ez a négyemeletes, tekintélyt parancsoló épület az egykori Polgári Serfőzde bérháza volt, amelyet akkoriban Szódásházként is ismertek, mivel a szódás kocsik és söröslovak, az un. Dreher-lovak jártak ki-be széles hátsó bejáratán át. De „Dreher-ház”-nak is nevezték, vagy Söröspalotának. A ház Vidor Emil tervei alapján épült 1906-ban, és valóban a kőbányai sörgyár bérházaként funkcionált. Földszintjén az üzletek sorakoztak. (Vidor Emil neves szecessziós műépítész, a Palatinus-házak tervezője /Margit-rakpart/, a nagypolgári villaépítészet mestere. A székesfőváros rengeteg lakóháza, bérháza, villája kötődik nevéhez).
   A gyönyörű mozaikfrízt 2014 és 2019 között felújították, úgy hogy most még gyönyörűbb. Az öt éven át tartó restaurálást egy diplomás festő-restaurátorokból álló csapat (négy, szintén gyönyörű hölgy) végezte. A ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a mozaik felszínét mindenütt sérülések borították, a baloldali képmező felületéből pedig közel két négyzetméternyi teljesen megsemmisült. A munka nehézségét fokozta az eredeti mozaikot készítő Róth Miksa műhely árnyalatokban rendkívül gazdag és finom színvilága – a ma gyártott mozaikanyag színei élénkebbek, harsányak – nem voltak beilleszthetők a régi felületbe. Ezért felhasználták a korábbi munkáikból maradt anyagokat, vásároltak hagyatékból régi mozaikot, de a nagyobb mennyiségben szükséges színekért ki kellett utazniuk Velencébe, ahol még a mai napig is készítenek hagyományos mozaikanyagot.





















































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése