"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. február 14., szerda

"Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás!"; a Wass Albert téri lakótelep kapuátjárójának szocreál mozaikképei



A Nagy Lajos király útja mentén, a Wass Albert téren (előtte Pákozdi tér), egy jellegzetes, 50-es évekbeli házakból álló lakótelep található. A dísztelen, egysíkú betonházak, a környezet kétségtelenül az ötvenes évek hangulatát idézik (ilyen, ehhez hasonló lakótelep persze több is épült az 1950-es, 60-as, 70-es években Budapesten). Az épületek egy hatalmas belső teret, parkot fognak közre. A köztérre kívülről, a főút felől egy széles, boltíves bejáraton, kapuzaton keresztül lehet át-, illetve bemenni. A kapuzat fölötti épület tetejére még egy tűzjelző tornyot is építettek. A szocreál lakótelep másik érdekességét abban a bizonyos kapualjban láthatjuk. Egy - természetesen stílszerű, a szocialista lakótelephez illő -, másik szocialista realista stílusú művészi alkotást, egy jellegzetes, négy faliképből álló, nagyméretű, kültéri mozaikkompozíciót. Az átjáró két oldalát díszítik. A képeket Jánossy Ferenc festőművész készítette.
    A négy mozaikkép tökéletesen kifejezi és lefedi a szocialista embertípus, a dolgozó nép tagjai számára megszabott és kialakított mindennapi időbeosztását. A négy kép megmutatja azt a tevékenységsort, ami az ideális, a néphez és a párthoz hű munkástól, paraszttól, értelmiségitől, a nőktől és persze a gyermekektől elvárható volt.
    „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás”; énekli a Beatrice együttes, Nagy Feróval. Körülbelül ez jellemezte és határozta meg a szocialista eszmerendszer által nyíltan sulykolt, a szocializmushoz, a népi demokráciához lojális állampolgár ilyen szellemben való nevelését.
    Egyébként, az itt lakók elmondása szerint, az itteni „szocreál” lakások kellemesen élhető lakások, kedvelt, kategóriájában egy élhető, jó beosztású lakástípusúak voltak.    
    A mozaikképek címei; Munka, Pihenés, Játék (amibe benne foglaltatik a szórakozás), és Tanulás. 





























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése