"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. december 11., kedd

A bánffyhunyadi romák cifra palotái; a kacsalábon forgó cigánypaloták


Megalománia, ízléstelenség, kivagyiság, pompa; ez jut eszébe az embernek, amikor az ember átutaztában szembesül a bánffyhunyadi milliomos román cigányok kacsalábon forgó palotáival. A kastély méretű lakok státuszszimbólumok is lehetnének, ha nem kísérné azokat gagyiság, mindenféle esztétikai jóérzést mellőzve. Bánffyhunyadon nincs elit negyed, a szegényes, düledező parasztházak mellé gondolkodás nélkül felhúznak egy négyemeletes palotát is. A stílus amolyan „vegyessalátastílus”; a kínai pagodákat és a színes orosz hagymakupolákat is megidéző indiai maharadzsa paloták stílusát vegyítő valami. A paloták egyértelműen a hivalkodásról, rongyrázásról szólnak. A családok egymásra licitálva akarnak minél díszesebb és nagyobb (magasabb) épületeket felhúzni, aztán a maguk ízlése szerint berendezni. A világ összes közhelyszámba menő műalkotásának gipsz- és egyéb másolatai, az arany és aranyozás bátor alkalmazása, a kínai vázát kőoroszlánnal keverő válogatás sokaknak giccsesnek hat. Itt minden a pénzről, a gazdagságról, a pompáról szól. Ha van pénz, akkor szórjuk rendesen! - ez a mottó.
   A cigánypaloták között járva olyan mintha egy filmstúdió díszletei között nézelődnénk. A bánffyhunyadi romák közül sokan Írországban és Nagy-Britanniában dolgoznak. A palotáikat is az ott keresett pénzből húzzák fel. Haza leginkább csak nyáron járnak, tehát az otthonaik üresek, emiatt még nehezebb megérteni, miért van szükségük ilyen méretes pagodákra. A palotás cigányok zárt közösséget alkotnak, nehezen állnak szóba idegenekkel, senkit nem látnak szívesen. Egy időben a Daily Mail és a BBC is cikkezett arról, hogy némelyikük nem feltétlenül tisztességes úton szerzi a pénzt – zsebtolvajlásról, koldusmaffiáról, fémlopásról is írtak. A helyiek pedig azt is beszélik, hogy a külföldön megkapott magas szociális segélyekből is elég sok pénzt tudnak hazautalni.
   A cifra palotákat mintha maga Mekk mester építette volna fel. Pontosabban le. Mintha az építkezést felülről kezdték volna, mint ahogy Mekk mester teszi; ugyanis először a tetőzetnek kell jól kinéznie; nem kevés anyag felhasználásával csicsás, ezüstös bádog és sokáig fényes alumínium díszítést, harsány, rikítóan színes cseréptetőzetet kap, ez a legfontosabb. A fő szempont, hogy ezt mindenkinek, a város szinte minden pontjáról látnia kell. De hogy alatta mi van, a tulajdonosokat már nem izgatja. A falak évekig csupaszak maradnak, hiányoznak a nyílászárók, kerítésnek nyoma sincs. Egy-egy palota százezer euróba is kerülhet, és a berendezés, a csicsás bútorok, valamint az épületek belső kialakítása is közel azonos értéket képvisel.












































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése