"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. december 17., hétfő

A Nagyharsányi-kristálybarlang a Szársomlyó hegy kőbányájában (Villányi-hegység) és séta a villányi pincesoron


Országunk legdélebbi fekvésű hegysége, a magyar-horvát államhatár közelében található Villányi-hegység, melynek legmagasabb tagja a kopár Nagyharsányi-hegy, vagy Szársomlyó. 1994-ben, a hegy kőbányában, a 164 m-es bányaszinten, a kőzettest oldalában végzett robbantás nyomán egy üreg nyílt meg. A sötéten tátongó, mélybe nyúló hasadékról kiderült, hogy kiterjedt üregrendszer bejárata. Ekkor egy hazánkban egyedülálló képződményekkel díszített termet sikerült feltárni, melyhez alulról összetett gömbfülke-labirintus csatlakozik. Az üregrendszer feltárt hossza 600 m, teljes függőleges kiterjedése pedig 60 m. A méretei, formakincse és ásványkiválásai révén egyaránt kiemelkedő fontos barlangot a bejáratba épített idomkőfalba illesztett vasajtóval már 1995-ben biztonságosan lezárták. A barlang különböző szintű kristálytermeibe lábakon álló, rozsdamentes acélból készített szűk, alig 40 cm széles járószint vezet. Ez biztosítja a ritkán engedélyezett látogatás kis létszámát és a kötelező libasorban való haladást a barlangban. A nagyon drága rozsdamentes acél használatát a különleges felszín alatti klíma, valamint a képződmények védelme indokolta. A magas, közel 100%-os páratartalomban ugyanis csak ez az anyag áll ellen a gyorsan meginduló korróziónak. Más anyag a létesítmény tönkremeneteléhez és a képződményekre folyó rozsda azok elszínező-déséhez, pusztulásához vezetett volna.
  A bánya és a barlang kőzetét az alsó- középső kréta korú (145–90 millió év) jól rétegzett fehér mészköve alkotja. A majd függőleges rétegeket a hegy lebányászott és mostanra feltárulkozó, hatalmas, több szintes kőzetfalain figyelhetjük meg, amely nagyon látványos. Több képet is készítettem róla. A barlang geológiai kialakulását megnézve, a nagyszámú gömbfülkéket megfigyelve, a szövevényes gömbfülke-labirintust bejárva, és az igen vastag kalcittelérek egyértelműen hévizes keletkezésmódot mutatnak. Mindenfelé a múltbéli intenzív  karsztosodás nyomait láthatjuk. A viszonylag magas, 14°C-os léghőmérséklet és bizonyos ásványkiválások pedig arra utalnak, hogy a rendszer ma is kapcsolatban lehet a langyos karsztvíz szintjével. Vagyis elképzelhető, hogy valahol nagyon mélyen a barlangrendszer alatt egy, akár nagy kiterjedésű, meleg vizű karszttó „fűti” a barlangot. Szerintem a heroikus, bátor lelkületű, nagy áldozatokat és veszélyt is bevállaló (részemről tiszteletet ébresztő és irigyelt) barlangászokra, barlang-kutatókra vár ennek a felfedezése, megtalálása.
  A barlang változatos, gazdag kiválás-együttesének több eleme hazánkban ugyancsak egyedülálló. Kiterjedt felületeket borító hófehér borsókövek, a törékeny aragonittűk és az igen ritka, fehér, földes csomókban megjelenő huntit (neve a magyarországi előfordulására utal, kalciumot és magnéziumot tartalmazó ásvány) fantasztikusan gyönyörű látványt nyújtanak.
  Az igazi különlegességeket két, hazánkból korábban ismeretlen kiválási forma: az állócseppkövekre emlékeztető, az aljzatról felfelé növő kúp alakú borsókő kiválások, tisztán borsókövekből felépülő logomitok (borsókő rönk), 30-40 cm magasságot is elérő példányai jelentik. Valamint a kalcitból és aragonitból álló hullámzó "peremek". A Keleti-ág legszebb termének, a  Kristályteremnek aljzatán nagy mennyiségű, természetes úton letört cseppkő látható, amit borsókő borít be. A nyugati Nagy-termet lezáró keskeny hasadékon átjutva a barlang képződményben legváltozatosabb szakaszának, a Nagyteremnek a látványa megdöbbentő élményt nyújt. A terem falait, járószintjét egyaránt egymásra települt, változatos formát mutató, különböző színekben pompázó cseppkő-és borsókő kiválások teszik egyedülállóvá. Ilyen természeti csoda Magyarországon csak itt, ebben a barlangban található! Karsztbarlangjaink általában vagy cseppkőbarlangok (pl. az Aggteleki), vagy borsókő-kiválású barlangok (pl. a Szemlő-hegyi-barlang). De ebben a barlangban - és ez adja világra szóló egyediségét és különlegességét -, hogy itt a két ásvány észbontóan látványos ötvöződése, keveredése, egymásra települése látható! Ezeket a gyönyörűségeket látva, az ember álla leesik… Másik különleges látvány, hogy a nagyméretű álló és függő cseppkövek, hullámzó cseppkőkérgek, és -zászlók között néhány milliméter átmérőjű, akár 1m hosszúságú szalmacseppkövek lógnak le a magasból, dacolva a felszínen folyó, pusztulást okozó robbantásokkal. Végükön ott csillog a vízcsepp, tehát még mindig, folyamatosan növekednek! Egy hatalmas sziklatömbön foltokban, csonttemető látható, itt az áramlással idesodródott apró, pleisztocén kori, fosszilis földikutya csontok találhatók, kicsit távolabb pedig a felszín közelségéről tanúskodnak a magasból lenyúló gyökérfonatok. A Nagyharsányi-kristálybarlang 2001 óta tartozik a szigorúan, fokozottan védett barlangjaink közé.

























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése