"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. december 20., csütörtök

Földi boszorkányok és erdei tündék tánca a Budakeszi Erdészeti Arborétumban




A fagyűjtemény a Budakeszi Galambos Gáspár Erdészeti Arborétum nevet viseli. Nevét alapítója, Galambos Gáspár erdőmérnök után kapta. Jövőre, a 2019-ben 60. életévébe lépő arborétum életének első szakasza 1970 táján telt le, amikor a telepített 1060 fajta növény részletes értékelésével Galambos Gáspár (1900-1980) erdőmérnök és munkatársai felmérték és katalogizálták a növényeket.

   1949-ben a közelben működő Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) Kísérleti Telepe neves szakemberei, több tíz hektáros erdőtelepítést kezdeményeztek és kezeltek. Az erdészeti arborétumi funkció első megfogalmazása 1958-ban történt: a településeket övező, közjóléti használattal érintett erdők megfelelő alakjának kutatásához keresett területet az intézet. Így kezdődött 1959-ben az erdőtelepítés átalakítása erdőszerűen nevelt gyűjteménnyé. A benne megtalálható fajok: vörösfenyők, jegenyefenyő-félék (numidiai jegenyefenyő), lucfenyőfélék, hosszútűs fenyőfélék (sima- és selyemfenyők), valamint a lomblevelű fák közül a szelídgesztenye fák, sártölgy, babértölgy, hikori diófa. A cserjéket a madárbirs-, borbolya-, galagonya-, som-, és az ezüstfafélék képviselik, együtt az orgona-, fagyal-, gyöngyvessző- és a tűztövisfélékkel, loncokkal, gyöngyvirág-, és mályvacserjékkel. A gyűjtemény impozáns részei a cédrusok, mamutfenyők, gyantásciprusok, japánciprusok, hamisciprusfélék, borókák, tujafélék.
   1978-ban az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként lett védett, mára a terület fokozottan védett. A Budapesttől nem messze, Budakeszi mellett található arborétumot a budapestiek sajnos nem nagyon ismerik, pedig érdemes felkeresni. Tavasszal és ősszel a legszebb. Látogatáskor ne "hagyományos", turizmusra kiépített, berendezett arborétumra számítsunk! Zegzugos erdei utak, ösvények hálója, amelyeken könnyű eltévedni, de nem is baj. Máskülönben csend, nyugalom, madárcsicsergés, és rengeteg susogó, beszélő fa. Mintha egy igazi erdőben járnánk…





































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése