"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. december 28., péntek

Feszty Árpád óriási körképe, a "Magyarok bejövetele" és az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark. A vizek és a napfény városa: Szentes


A „Magyarok bejövetele”, Feszty Árpád óriási körképe a Fő- és székváros legszebb látványossága a Városligetben, az Andrássy út végén, az új körkép palotában, a földalatti és a földfeletti villanyvasutak végállomása mellett volt látható. Az 1800 négyzetméteres festmény sok hányattatás után került a Nemzeti Történeti Emlékparkba.
   A 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű, kört formázó panorámakép idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját.
   Feszty Árpád 1891-ben párizsi útja során megnézte a Napóleoni csata körképét. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő családtagjainak: a bibliai özönvíz történetét szerette volna vászonra vinni. Apósa, Jókai Mór, rábeszélte vejét, hogy az özönvíz helyett fesse meg inkább a magyarok bejövetelét. (Hatalmas nagy ötlete volt ez az öregnek…)  Ezzel készen is állt az ötlet: a körkép témája: a honfoglalás, címe A magyarok bejövetele. Feszty a körkép témájának tanulmányozásához elutazott Munkács környékére, a Vereckei-hágóhoz.
   Fesztyt több festő társa segítette az 1892-től 1894-ig tartó alkotómunkában: a táj részleteinek fölvázolását Mednyánszky Lászlónak, a lovas csatajelenetek megörökítését Vágó Pálnak köszönhetjük. Beszállt Feszty felesége is, lévén ő is festőművész; ő a sebesülteket és a halottakat festette meg. A körképhez vezető feljáró elején Tóth Béla – Csongrádon élő – szobrászművész alkotása, Feszty Árpád mellszobra látható. Amikor a látogató fölsétál az enyhe emelkedőn és megérkezik az emlékpark főépületének, a rotundának a szívébe, szinte körülöleli a XIX. századi, magyar nemzeti romantika legnagyobb képzőművészeti alkotása. Csodálatos élmény...
   A Keleti-Kárpátok lábánál elterülő Volóci-völgy ma Kárpát-Ukrajnához tartozik. A legenda szerint ide érkeztek – a Vereckei-szoroson leereszkedve – honfoglaló őseink, mielőtt a Kárpát-medencében megtelepedtek. A leghangsúlyosabb jelenetben Árpád fejedelem vezérei társaságában a domb tetejéről tart terepszemlét, figyeli győztes csapatai mozgását. Talán sejti is már, hogy a vándorló, hazát kereső magyarság e vidéken otthonra talál. Megérkezik a fejedelem asszonya és díszes kísérete is. A négyes ökrösfogat utasaitól – a sátor két oldalán – ökörkoponyák tartják távol a rossz szellemeket. Az előtérben, a romba döntött kőoltáron, az emberáldozatok között, ott a főpap holtteste is – a győztes sokaság lassanként mindent elural, áthömpölyög a romokon. A szekérút túlfelén a füstölgő őrtorony mélyéből addig rejtőzködő, fiatal nőket hoznak ki a katonák – néhányan már megadóan tűrik sorsukat. Újabb, 11 évszázaddal ezelőtti életkép következik: az erdő alján sátrat ver, s jószágait tereli a síkság felé a magyarság. A körképnek ezek a részletei a legnépesebbek: a több mint 2000 szereplő javát itt örökítették meg a festői ecsetvonások. A völgy másik magaslatán a Sámán – a Táltos – és az áldozati állat, a fehér ló rituális megölésére hivatott másik főpap, a Kádár jut hangsúlyos szerephez. Köröttük igricek ősi muzsikájára fiatal lányok járják önkívületig a táncukat. A felszálló fehér füst jó előjel: kedvező lesz a táltos jóslata. És valóban: a csata kimenetele nem kétséges többé. Az őslakosok itt, a Volóci-völgyben már nem állíthatják meg a magyar törzsek lovasrohamát. Bátorságuk, önfeláldozásuk ellenére – lándzsával, fejszével – képtelenek védekezni a nyílzápor, a magyarok harcmodora ellen. Szvatopluk egyik legyőzött alvezére, Latorc vesztesként is őrzi méltóságát. De népe sorsát sejtve, már felnéz a győztesekre: a honfoglaló magyarság fejedelmét kísérő, hét vezérre.






















































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése