"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. március 8., csütörtök

Az angol katonai temető; a Brit Királyi Légierő pilótáinak II. világháborús nyughelye Solymár mellett



„Flandria mezején pipacsok nőnek,
Keresztjei közt egy temetőnek”
                                           John A. McCrae: Flandria mezején

A Brit Nemzetközösség országaiban a háborús emlékezés jelképe a „poppy”, a pipacs, az Emlékezés Napjának egyszerű, kis virága. Már az I. világháború - vagy ahogy akkor nevezték, a Nagy Háború -, idején vált jelképpé. Nyugat-Európa lepusztult, kietlen, sivárrá vált hadszíntereinek lövészárkai mellett egyre gyarapodtak az értelmetlenül elesett fiatal angol, francia és német katonák sírjai. De a sírboltokon és mellettük mindenhol kivirult egy igénytelenségének köszönhető mezei vadvirág, a pipacs. Körbevette, elborította az elpusztult kiskatonák sírjait. Piros színe miatt sok katona úgy vélte, hogy a virág az elesett bajtársai véréből nőtt ki…
    S hogy jelképpé vált az angolszászok körében, az egy, a mocskos, véres lövészárokban harcoló katonának, John A. McCrae-nek köszönhető, aki 1915-ben megírta a „Flandria mezején” című versét, látva az iszonyatos vérontást, a halál tombolását. (A legjobb barátja mellette, a fronton halt meg). A versben pipacsok borítják az elesett katonák sírjait, akik abban reménykednek, hogy emlékük haláluk után is fennmarad. A verset a háborús költészet egyik legszebb alkotásának tartják.
    Az Emlékezés Napja, a „Remembrance Day” így lett egyben a Pipacs Napjává („Poppy Day”) is, amelyet a Közösség országai november 11-én tartanak, megemlékezve az elesettekről, kiterjesztve minden eddigi háborúra, amelyben brit katonák áldozták életüket.
























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése