"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. március 27., kedd

A kőbányai sörgyáros, Dreher Antal pusztuló kúriája; a Dreher-villa


Egy romos villa, amely szebb napokat is látott már: a Dreher család klasszicista stílusú villája a kőbányai Csajkovszkij park melletti Halom utcában. Hild Károly (Hild József öccse) tervezte 1856-ban, majd az épületet Feszl Frigyes bővítette 1872-ben.  Főhomlokzata előtt portikusz áll, négy lábazat nélküli toszkán oszloppal, tetejüket egyszerű, díszítés nélküli timpanon zárja. Híres lakója Dreher Antal volt, a Kőbányai Sörgyárak tulajdonosa. A családjával lakott itt.
    A fényűző szobákkal teli kis kúriát 1948-ban államosították. (ez már semmi jót nem jelent…). Ekkortól indult pusztulásnak az épület. Az 56-os forradalom után a munkásőrség költözött bele (ez se sok jót ígér…). E két szomorú momentum eredményezte, hogy a rendszerváltás után a villa kifosztva, kibelezve, lepusztulva áll egy eldugott, szürke betonkerítéssel elzárt, alig észrevehető helyen, a néhány megmaradt, szintén jobb sorsra érdemes, szintén lepusztult, volt sörgyári épületek mellett.
    A villa valamikori pompájára, az egykori tulajdonos fényűző életvitelére csak néhány megmaradt gyönyörű porceláncsempés kandalló és díszes cserépkályha emlékeztet. Az alagsori konyha viszonylag épségben maradt meg. De mint mindenhol az épületben, itt is mindent a lassú enyészet ural…  A villa haldoklik...























































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése