"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. június 21., csütörtök

"Magyarikusz krokodilusz"; 180 millió éves gerecsei őskrokodil a Természettudományi Múzeumban


                                     Ötméteres krokodil a Gerecsében

A Gerecse, de az egész Dunántúli-középhegység 180 millió évvel ezelőtt a két gigantikus földrész, Laurázsia és Gondwana között hullámzó Tethys-óceán mélyén helyezkedett el. A tengerben elpusztult, lesüllyedt mészvázas élőlényekből jött létre az úgynevezett „gerecsei vörösmárvány”, más néven „piszkei márvány”. Ezek a vörös színű, jura korú kőzetek nagyon lassan halmozódtak fel, vastagságuk ezer évenként alig 1-2 centiméterrel nőtt. Rengeteg mészvázú, lábasfejű állat, például ammonitesz fosszíliáit is megőrizték ezek a gerecsei kőzetek, szerte Budapesten találkozhatunk velük a házakat, rakpartot építő kövekben. (Gyönyörű példányokat lehet látni például a Deák-téri metró középső szintjének vörösmárvány padlózatában, sőt, belemniteszeket is felfedezhetünk, azaz henger alakú lábasfejűeket). A nagyméretű gerincesek csontjai viszont elképesztő ritkán maradtak meg ebben a kőzetben. A gerecsei krokodil valahogy mégis átvészelte az évmilliókat (a csontok sem oldódtak fel a sós vízben). Csoda hogy fennmaradt. Az öt méter hosszú tengeri ragadozó a krokodilok korai, Thalattosuchia csoportjához tartozott, amelyek a krokodilok fejlődéstörténete során először alkalmazkodtak a tengeri életmódhoz.
    Egy hír 1996-ból: Világszenzáció! Különleges fosszília került elő 1996 augusztusában a Gerecse-hegységből, egész pontosan a Pisznice-hegy oldalában található egyik kőfejtő vörös mészkőrétegeiből.  A római kori bánya meredek oldalfalában váratlanul fogakat és csontokat találtak puhatestűek (ammoniteszek, lábesfejűek) maradványai után kutató ősmaradványgyűjtők. A kőfejtő 180 millió éves üledékes rétegeinek feltárása után egy régen élt krokodilféle részleges csontváza bontakozott ki a preparálási munkálatok után, ami 22 évvel ezelőtt egész nagy sajtóvisszhangot is kapott. Fitos Attila és két társa 1996-ban a feltárt és begyűjtött lelet csontanyagát megmutatták és átadták Kordos László geológus, paleontológus professzornak. Ennek köszönhető egyébként, hogy a leletanyag nem jutott a Seuso-kincsek sorsára, vagy nem került hozzá nem értő, csak az egyéni érdekeket szem előtt tartó magángyűjtők kezébe. Az azonosítatlan, névtelen őskrokodilról szinte az összes napilap beszámolt annak idején, aztán a leletanyag múzeumba kerülése után szép lassan elfeledkezett róla a tudományos világ és a közvélemény.
    Aztán a gerecsei szörny 2018-ban újra feltámadt. A Magyar Természettudományi Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem paleontológusai ugyanis sort kerítettek a gerecsei leletanyag részletes, tudományos feldolgozására. A kutatócsoport kiderítette, hogy egy új, eddig ismeretlen korai őslényfajról van szó, a krokodilok evoluciójának korai szakaszából. A körülbelül 180 millió évvel ezelőtt élt gerecsei őskrokodil (Steneosaurus) a Magyarosuchus fitosi nevet kapta (az előtag „magyar krokodil”, a „fitosi” a lelet megtalálójára, Fitos Attilára utal). Mivel a gerecsei krokodil különbözik minden eddig ismert őskrokodiltól, joggal járt neki az új fajnak kijáró új elnevezés. A méretes őshüllő alapvetően agresszív vízi ragadozó volt, azonban túlzás lenne kora csúcsragadozójaként számon tartani, mivel arra ott voltak a 10-12 méteresre is megnövő halgyíkok, az Ichthyosaurusok.
    2018 májusában, a Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában  22 év után ismét krokodilformát öltött a leletanyag, a körülbelül öt méter hosszú őslény csontjainak maradványait – farok-, medence-, borda-, végtag- és koponyacsontokat – úgy rendezték el, ahogy annak idején felépülhetett a kora jura korban élt vízi szörny csontváza. Krokodilunkat én is itt tudtam lencsevégre kapni. Méreteit, fogait elnézve, 180 millió évvel ezelőtt nem szerettem volna vele találkozni… 



































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése