"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. szeptember 25., kedd

Kastély a Bódva folyó szigetén; az edelényi kastély, a gróf Dessewffyek festett palotája


„Az edelényi birtokon Jean-François L’Huillier császári tiszt (később báró) 1716-ban kezdte el a kastély építését, amihez regimentjétől, a Caraffa-ezredtől kért ki kőműveseket, ácsokat és más mestereket. Egy ekkora vállalkozást csak jól szervezett logisztikai háttérrel lehetett lebonyolítani. Az állványokhoz, a tetőszerkezethez és a nyílászárókhoz szükséges fát zömmel 20–40 kilométeres távolságból szállították a helyszínre, más építőanyagokat azonban nem kellett ekkora távolságról beszerezni. A helyi kőbányákból hozták a követ, amit nagyrészt a falazatba és az alapokhoz használtak fel. A habarcskészítéshez és a téglaégetéshez szükséges mész és homok is helyben, illetve a közvetlenül Edelény mellett fekvő Szendrőládon rendelkezésre állt. A falakhoz és a boltozatokhoz felhasznált téglát pedig a legtöbb uradalomhoz hasonlóan Edelényben is helyben égették. Az építkezés hajrájában egyszerre tizennyolc kőműves dolgozott segédeivel a kastélyon. A fuvarozást és szakértelmet nem kívánó munkákat napszámosokkal és jobbágyokkal végeztették. Az építtető báró halála után felesége, Marie-Madeleine de Saint-Croix 1730-ban fejezte be a kastélyt.
    Az építtető Jean-François L’Huillier unokája, Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében. Anyjához hasonlóan Ludmillát is fiúsították, tehát Mária Terézia királynő férfi örökösöket megillető jogokkal ruházta fel azért, hogy a családi vagyont örökölhesse. Első férje gróf Dessewffy Ferenc (1728–1757) ezredes volt, akitől 1754-ben Ferenc nevű fia született.
    Férjével együtt rendelték meg 1769-ben azokat a falképeket, amelyek mindmáig az edelényi kastély legértékesebb díszei. A házaspár a Felső-Magyarországon foglalkoztatott vándorfestőt, az iglói Lieb Ferencet bízta meg hat szoba, ill. terem kifestésével. A legnagyobb összefüggő magyarországi rokokó falképek 1770-ben készültek el, amely freskóegyüttes Európa-szerte egyedülállónak mondható.
    Ludmilla halála után fiára, az ifjabb Dessewffy Ferencre szállt a birtok, akinek a nevéhez már nem fűződött egyetlen jelentősebb átalakítás sem a kastélyegyüttesen. Miután örökösök nélkül hunyt el, bekövetkezett mindaz, amit az ősei a 18. században mindvégig megpróbáltak megelőzni: a birtok és a kastély visszaszármazott a királyi kamarára, tehát az államra. Ferenc egyetemet sosem végzett, sem katonai, sem pedig politikai pályát nem futott be. Feltételezhetően anyja 1795-ben bekövetkezett haláláig kellett várnia arra, hogy a birtok vezetését átvegye. Sosem nősült meg, így törvényes örökös nélkül hunyt el 1820. február 14-én az edelényi kastélyban. Az edelényi temetőben helyezték örök nyugalomra. Ledöntött síremléke a felújítás során az edelényi kastély kápolnájába került.
    A német Szász–Coburg–Gotha hercegi családból származó Ferdinánd herceg, császári királyi altábornagy 1831-ben megvásárolta az edelényi uradalmat. A Coburgok Magyarországon a Felvidéken, hontszentantali kastélyukban éltek, az edelényi birtokot pedig inkább csak gazdasági megfontolásból szerezték meg. E tekintetben fellendülést hoztak a település életében, mivel 1845 előtt itt alapították meg az ország első cukorgyárát, birtokaikon pedig magas színvonalú mezőgazdasági tevékenységet folytattak. Közel százévnyi Coburg-birtoklás után, 1928-ban a kastély végleg a magyar állam tulajdonába került.”

Az edelenyikastelysziget.hu weboldalról























































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése