"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. március 10., szombat

Budapest legkeskenyebb lakóháza; egy Hanza korabeli épület a Duna-parton; a Mandl-ház



Az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Várkert rakpart és a Döbrentei utca között áll egy háztömb, amelyben egy igen keskeny ház található, a Várkert rakpart 16. szám alatt, a Mandl-ház. Nemcsak egyedülálló keskenységével tűnik ki; ez a tömb legdíszesebb épülete. Csúcsíves díszítésű, neogótikus stílusban épült ház, olyan, mintha egy németalföldi, XVI. századi, Hanza városból került volna ide. A vörös klinkertéglás homlokzat jól kiemeli a gótikus ablakdíszítések hófehér vonalait, fehér falfelületeit. A klinker tégla kiváló minőségű, égetett, építési kerámia. Kedvező tulajdonságai alkalmassá teszik az extrém környezeti hatások elviselésére; szépsége rendkívüli tartóssággal, fagy-, kopás-, és napfényállósággal párosul. Szinte örök időkre szólóan színtartó; ezt külön ráégetéssel, színesre égő homokkal érik el.
    Egy testvérpár, Mandl Manó és Mandl Ármin vegyesáru-kiskereskedők megrendelésére Weinréb Fülöp és Spiegel Frigyes építették 1898-ban. A ház kéthomlokzatú, a rakpart felőli szélessége 6,2 méter (alig 8 lépés), a Döbrentei utca felőli homlokzata 5 és fél méter széles. A házban tíz lakás van.















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése