"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2020. május 20., szerda

Az egykori Japán Kávéház épülete, ahol a magyar művészek legendás kávézója volt: a Karsay-palota, az Andrássy út 45. szám alatt


Az Andrássy úton, a 45. szám alatt áll egy ódon, az autók füstjétől fulladozó, kormos, majdhogynem fekete, mocskos homlokzatú, neoreneszánsz stílusú bérház, eklektikus beütéssel. A kapun belépve meglepetés ér. A kapualj gyönyörűen felújítva, karban tartva. Aztán vége: a belső udvar, a lépcsőház, a falak, a kerengős folyosók, a lift, vagyis minden lepusztult, siralmas állapotban. Ahogy már írtam, a pesti bérházakra (legtöbbjére) jellemző elhanyagoltság, lehangoló félhomály fogad. És akkor megláttam a folyosók ablakait. Istenemre, mintha kisütött volna a Nap. A festett, színes ablaküvegek látványa és a beáradó fény mindjárt jobb kedvre derített és felcsillantotta a már-már tartaroszi sötétséghez szokott szememet. A horoszkópos üvegképek gyönyörűek. Kratzmann Ede készítette. (Kratzmann neves üvegfestő művész, Róth Miksa méltó párja. A budapesti Állami Üvegfestő Intézet vezetője). Sok helyen, főleg az alsó részein hiányosak, a háború miatt kitörtek, így örökre elvesztek. Pótlásukra sajnos nem tellett, a helyükre betett sima, vagy sárga katedrálüveg-pótlások gyalázatosak és elszomorítóak. De az épület így is, kissé „szakadtan” is lenyűgöző: pusztító világháborúk ide, nemtörődöm szocializmus oda, megőrizte a látványos, büszke palota mivoltát. (Katedrálüveg: nyomott vagy savmaratott mintájú üveg).
   1878-ban Bukovich Gyula tervei alapján épül fel Karsay Albert házaként. Az építőmester Pucher József. Földszintjén, a mai könyvesbolt (Írók boltja) helyén Pest egyik legelőkelőbb kávéháza nyílt, a legendás Japán Kávéház. 1907-től a képzőművészek törzshelye, híres asztaltársaságai voltak költőkből, írókból, színészekből, újságírókból, művészekből: itt kávézott többek közt Csók István, Fényes Adolf, Rippl-Rónai, Csontváry, Szinyei Merse Pál festők és Kisfaludy Stróbl Zsigmond szobrász.
   A hely 1928-tól éli második fénykorát, amikor Kraszner Menyhért volt a tulajdonos. A nemeslelkű tulaj kiváló konyhát és cukrászatot is vezetett, s adott hitelbe enni a kispénzű művészeknek, gyakran egy-egy szegény sorú képzőművészeti főiskolásnak is juttatott kosztot hosszú időre. Ekkor a kávéház az írók paradicsoma: Molnár Ferenc, Szép Ernő, Bródy Sándor, Déry Tibor, Kassák, Tersánszky, Nagy Lajos járt ide. De sokszor írt Rejtő Jenő, Babits és József Attila is a kávéház asztalánál üldögélve. Rejtő, - köztudomású, hogy, akárcsak regénybeli hőseit, nem vetette fel a pénz -, sokszor az itt elkészült kéziratával fizetett: a pincérfiút átszalajtotta az irománnyal a közeli kiadóhoz, az fizetett 4-5 pengőt, a fiú visszaloholt a pénzzel, így megvolt Rejtő reggelije, és még az is lehet, hogy a pincérfiúnak is jutott néhány fillér… Bizonyított, hogy itt, „e kávéházi szegleten” írta József Attila a Születésnapomra című versét. (A költő utána már a Krisztusi kort sem érte meg, 8 hónap múlva, 1937. december 3-án a balatonszárszói vasútállomáson bóklászva egy tehervonat kerekei alá kerül és szörnyethal). És Lechner Ödön, „a nemzeti építészet mestere” is a kávéház valamelyik asztala fölé hajolva elmélkedett, s tervezte, rajzolta vázlatait Pest felépítendő épületeiről… Szívesen járt ide a magyar filmművészet krémje is: Gombaszögi Ella, Jávor Pál, Latabár Kálmán, a „Latyi” és testvérbátyja Árpád, valamint Kellér Dezső és Székely Mihály, a kiváló operaénekes.
   A ház nívós lakásaiban előkelőségek laktak: itt élt többek között lovag domonyi Brüll Miksa főkonzul, lovag Leeb Péter, a Magyar Országos Bank RT igazgatója, nemes Odonell Henrik udvari kamarás és neje gróf alsólelóczi és jezerniczei Tarnóczy Malvin nótaszerző, író- és költőnő. Itt lakott gróf Pejacsevich Tódor, Verőce vármegye főispánja, horvát bán, dr. Winterberg Gyula orvos, udvari tanácsos, Ágai Adolf lapszerkesztő, jeles humorista-író, a „Borsszem Jankó” nevű élclap (a Ludas Matyi elődje) alapítója, dr. Ofner Oszkár orvos, aki azzal a tettével került be 1910-ben a bulvárújságírás történetébe, hogy a lakásában kialakított műtőben tiltott magzatelhajtást végzett el 10 koronáért a brassói illetőségű Drezmand Emma divatárus leányon. (A koronáról pengőre váltás 1927-ben történt).
   A Japán Kávéház névválasztás onnan eredt, hogy a nagy üvegablakos kávéház belső falait a szemmagasság fölött fehér Zsolnay majolika csempére festett növényi ornamentika, bambuszok, krizantémok, díszes vázák, keleties vonású, egzotikus madarak, daruk, szürke gémek népesítették be, amely a japanista-stílus első jelentős magyarországi megjelenése volt. (A kávéház belső termében nem jártam, úgyhogy majd vissza kell térnem oda, hogy megnézhessem és lefotózzam a volt kávézót és a díszes Zsolnay csempefalat. Erről majd külön beszámolok).































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése