"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. november 8., csütörtök

Budakalász ókori kőbányája, amelynek az itt fejtett mészköveiből építették fel a rómaiak Aquincumot


Budakalász ókori, a rómaiak használta mészkőbányája (Kápolna-hegy, 250 méter). Az Idő skáláján a Pleisztocén-kori (0,9 millió év) „Kárpát medencében”, a Pannon-tenger után, az itt rekedt sekély, meleg, édesvizű tóban feltörő, illetve a tófenékbe nyíló források sok oldott kalcium-karbonátot (CaCO3) hoztak a felszínre. Ez a vegyület a sűrű, buja ősnövényzet szárára és levelére csapódott ki és rövid idő alatt megölte a növényt, amelynek lágy részei elbomlottak és a helyükön maradt üregek okozzák a forrásvízi mészkövek jellegzetességét, a lyukacsos szerkezetet. Az eredmény; az édesvízi mészkő, a travertino, amely kalcitból és aragonitból álló üledékes kőzet. 
    Ezek a földtanilag fiatalnak számító mészkőhegyek egyben „tanúhegyek” is, mivel a 900 ezer évvel ezelőtti, valamikori hegyek szintjét is jelzik, amely azóta hozzávetőlegesen 100 méterrel csökkent, így felfedve az ősi kőzetrétegeket, bennük a megkövesedett növényzet-tömeg sűrű rétegeit. A budakalászi bánya megnyitásának ideje Kr. u. 92–93 körüli időre tehető. Akkor helyezték ide a rómaiak a XII. légiójukat, amely azután felépítette a közeli Aquincumot. A légió mérnökei hamar megtalálták kiválóan alakítható, faragható elefántcsont-fehér mészkövet és Aquincum építményeinél jelentős mértékben felhasználták. Gyakorlatilag az épületek köveit, a vízvezetékeket, a két amfiteátrumot, az összes oszlopot, oszlopfőt, de számos sírkövet, kőszarkofágot (lásd a Nemzeti Múzeum ókori Lapidáriumában) is ebből a likacsos szerkezetű mészkőből faragták ki. A rómaiak másik kedvelt kőfejtője volt a Pisznicei-kőbánya, a Gerecsében, ahol a híres vörös mészkövet, a piszkei "vörös márványt" bányászták (később azt is bemutatom).
    A középkor folyamán is felhasználták az itt fejtett mészkövet, a török hódoltság másfél száz éve során viszont felhagytak itt a kőfejtéssel, olyannyira, hogy az 1760-as években már nem is tudták a látható gödrök mibenlétét. 1879-től az olasz származású Fabro Miklós kezdett újra kőtermelést a régi, felhagyott bányában.
    (Itt fejtették ki azt a hatalmas sziklatömböt, amelyből a budapesti Hősök Tere trianoni kőszarkofágját faragták, egy 470 mázsa súlyú monolit mészkősziklát (Hősök Emlékköve), amelyet Horthy Miklós Magyarország kormányzója avatott fel 1929-ben. Ha már megemlítettem, röviden elmesélem ennek az egyedi, monumentális kőnek a történetét. Eredetileg az első világháborús emlékművek csoportjához tartozott, így története nem kapcsolódik közvetlenül a vele szomszédos Millenniumi emlékműhöz. Az Andrássy út felé néző oldalán az első világháború dátuma (1914-1918) állt, az ellenkező oldalon pedig a felirat: „Az ezeréves határokért”, utalva az elszakított országrészekre. Az emlékmű tetején egy stilizált kardmarkolatra emlékeztető kereszt volt látható. Körülötte pázsitot ültettek, amely így egy tömegsírt szimbolizált. Az eredeti kő a II. világháborúban megsérült, amelyet aztán süttői mészkőből újrafaragva 1956-ban átkereszteltek az „ismeretlen katona sírjává”. A kőlap tetején a felirat így szólt: „A hősök emlékének, akik népünk szabadságáért és a nemzeti függetlenségért áldozták életüket.” A Kádár-időkben ezt koszorúzta meg minden év április 4-én Czinege Lajos honvédelmi miniszter elvtárs. A Hősök Emlékköve a tér teljes felújításával (1996-2000) kezdi meg harmadik, jelenlegi korszakát. A felirat újra más lett: az első alkotáshoz köthetően újra csak az oldalán van felirat, kizárólag az Andrássy út felé néző rövidebbik oldalon olvasható a „Hőseink emlékére” felirat).
    A háború a tulajdonost és az itteni kőbányászatot is elsodorta. Ma csak egy hatalmas gödör tátong a helyén. A bányaudvart teljesen benőtte a növényzet, a szúrós, tüskés bokrok szövevénye. Ahhoz, hogy a kőbánya falaihoz eljuthassak, és hogy láthassam az ősidők tengeri növényeinek megkövesedett, fosszilis rétegeit, némi áldozatot kellett hoznom. A vendégmarasztaló, tüskés akác- és csipkebokrok garmadáján kellett átjutnom. Jó néhány karcolás árán, de sikerült. 






























































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése