"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. május 16., csütörtök

Orchideatenger egy mezei kaszálóréten, Adyligeten


A kosborok orchideák. Vadon nyíló orchideák. Az orchideafélék családjának egyik nemzetségébe tartoznak. Májusban, elhagyott réteken, mezőkön, elhanyagolt kaszálókon, gyepes területeken, nem háborgatott napfoltos erdőkben, erdők alján, magasabb fekvésű napsütötte, füves tisztásokon nyílnak. Mindnek, minden egyes szál virágnak a mérete, formája, színe, színárnyalata más és más, roppant különféle. Lenyűgözően változatos, sokszínű virágfajról van szó. Magyarországon 22 fajtája honos. Valamennyi faja védett, sőt fokozottan védett.
   Minden egyes szál virág egyéniség, mindnek lelke van. De ez nem olyan lélek mint az emberé. Az ő lelkük a szépségükben rejlik, ezt az átvitt érzetet keltve az emberben, amikor rájuk pillantunk és gyönyörködünk bennük. És ha rájuk nézünk, abban a minutumban megfertőződünk a látványtól, a bennük elmerülő csodálattól, amiből aztán már nem lehet kigyógyulni. Látványuk ugyanis függőséget okoz, mint drogosnak az ópium.
   Most a sokféle kosborok közül csak egyet mutatok meg, a gyönyörűséges erdei, vagy bíboros kosbort, a kosborok és a mezei virágok királynőjét. Legszívesebben mindegyiküket, külön-külön lefotóztam volna, annyira egyediek és szépek. Mindegyiküket meg szerettem volna mutatni, egyenként, külön-külön is. Így hát egyet sem akartam kihagyni…

































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése