"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2024. március 14., csütörtök

A Keszthelyi-hegység egy kihűlt vulkánjában: Sümegprága ismeretlen, fekete bazaltbányájában

Sümegprága fekete bazaltbányájára véletlenül bukkantam rá az Interneten, amikor a magyarországi működő és megszűnt bazaltbányák után kutakodtam. Ez a régi, elhagyatott, így a ma már ismeretlenségbe veszett bánya felkeltette az érdeklődésünket, mert bányafalaiban fantasztikus, látványos bazaltoszlopok – orgonasípok – sorakoznak. Ezt látni kell! – hangzott el részünkről a csatakiáltás és hamar felkerekedtünk. Mondanom sem kell, hogy a „világ végén” van, a Keszthelyi-hegység északi részén, Sümegtől délre, tőle alig öt kilométerre. De nem csalódtunk: hazákban nagyon kevés helyen található ilyen gyönyörű bazalt formáció: például a Tapolcai-medencében a Hegyestű, a Salgótarjáni medencében, Nógrád-Gömöri bazaltvidéken, a Karancs-Medves tájegység területén a Szilváskő és ugyanott Somoskő bazaltzuhataga, amelyet most a szlovákok bitorolnak… (A Hegyestű, a Szilváskő és Somoskő bazaltorgonáit már megmutattam). 

   A hegy tulajdonképpen egy bazalt-telérrendszer, a láva 3-3,8 millió évvel ezelőtt nedves tavi-folyóvízi üledékek közé nyomult be. Vagyis a bazalt egy hasadékrendszer mentén üledékes kőzetek közé hatolt, és ez hozta létre a hegyet. Sümegprága bazaltbányájában már több mint negyven éve szünetel a termelés, valamikor az 1970-es évek végén állt le a jó minőségű bazaltkő bányászata. A Marcal forrásvidékénél lévő takaros falu melletti hegy oldalában úgy 1980-ig bányászták a vulkanikus eredetű kemény kőzetet, amit az építőipar előszeretettel használt fel, többek közt a vasúti sínek pályaépítésénél (zúzottkő a vasúti ágyazat építéséhez). A fejtés után, a bányaudvarban, függő csillékre rakták a kitermelt kőzetet, majd a pár kilométerrel arrébb futó Tapolca-Ukk-vasútvonalon rakták át vasúti kocsikba. Uzsán ma ilyen módon folyik a bazalt bányászata. A környéken korábban is voltak bazaltbányák. Hajdan a Badacsony-méretű Haláp hegy tetejét is ezért bányászták el, amely Zalahaláp mellett található. Jelenleg is működnek bazaltbányák a Keszthelyi-hegység peremén, az előbb említett Uzsa, valamint az innen nem messze lévő Bazsi és Vindornyaszőlős mellett. (A Halápon és a működő vindornyaszőlősi bazaltbányában már jártunk és bemutattam). 

   Sümegprága fekete bazaltbányájában járva, mintha holdbéli tájon járnánk: a bányagödör grandiózus látvány, a bámulatos, sűrű bazaltoszlopokkal tűzdelt lávafal pedig egyenesen lenyűgöző. Továbbá a bányafalakban a bazaltoszlop-képződés minden típusát megtalálhatjuk: függőleges, vízszintes, íves, tehát domború bazaltzuhatagokat, valamint homorú bazaltcsúszdákat, és ferdén elhelyezkedő bazaltoszlopok kavalkádját láthatjuk, sokszor egy helyen előfordulva. A bányaterületet mára a természet jelentős mértékben visszahódította. A falun és a bazaltbányán túl hatalmas és csodálatos bükkös szálfaerdő – a Keszthelyi-fennsík fenséges, irdatlan, véget nem érő erdősége - nyújtózkodik, amelyben a bánya bejárása után lélekemelő kirándulást tettünk. 

   De most mindenki jól nézze meg az alábbi képeket, amelyeket a bányában készítettem. Mert lehet, hogy a valóságban már nem, csak így a képeken láthatjuk a jövőben viszont a bányát és a csodálatos bazaltoszlopok varázslatos látványát. Ugyanis egy osztrák bányászati cégnek szándékában áll megvenni és a jövőben megnyitni a bányát. Amennyire tudom, a falubéliek, a lakosság ez ellen mindent megtesznek, hogy ez ne így legyen. Ha így történne, oda lenne a falu nyugalma, és a védett, Natura 2000-es területen a bányát az elkövetkezendő évtizedekben az alapokig lebányásznák, vagyis elhordanák az egész megmaradt hegyet, bazaltoszlopostul, mindenestül. Reméljük, hogy erre nem fog sor kerülni… 
























































































































































































































































































































































































































































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése