"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. december 20., szerda

A ház, amelyben a népi írók atyja, Móricz Zsigmond lakott



„Íme itt állunk és beszélünk ezen a gyönyörűségesen zengő magyar nyelven. Egy olyan nyelven, amely sehol az egész világon nincs, csak itt, ebben a kicsiny tündérkertben. Beszélünk egy olyan nyelven, amelynek még rokonai sincsenek. S íme mégis itt vagyunk. Itt vagyunk itthon, Európa kellős közepén.”
                                                                                                        Móricz Zsigmond beszédéből

Az Üllői út 95. számú bérház kopott, málladozó falán emléktábla hirdeti, hogy ebben a házban lakott Móricz Zsigmond. Valóban, az író és családja 1906 és 1926 között volt e ház lakója. Amikor még nem volt ismert író, feleségével a III. emeleten laktak, a 79. számú kétszobás lakásban. Aztán megírta a Hét krajcár című novelláját, amely megjelent a Nyugat című folyóiratban 1908-ban, s ez egyszeribe a hírnevet, a sikert hozta meg számára. A szűkös lakást nagyobbra váltották, háromszobás lakásba költöztek, ugyanabban a házban, csak most az első emelet 49-be. A novella, sajnos egy tragikus családi tragédia kapcsán született meg. Nem sokkal előtte már elvesztette első kisfiát, Bandikát, aki 8 hónaposan halt meg. Amikor második kisfia is meghalt, teljesen összetört. Ekkor, eme mély megrendültségében, apai fájdalmában írta meg a Hét krajcárt. „Igen késő volt, huszonnyolc éves korom után, amikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet leírni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.” Sorra jelentek meg sikeres regényei, elbeszélései. Itt ebben a házban írta a Légy jó mindhalálig című regényét is, 1920-ban. De a ház nemcsak a folyamatos sikereket, hanem az egymást követő tragédiákat is meghozta számára. 1925-ben felesége öngyilkos lett. Ekkor már három élő gyermekük volt, három leány. Móricz elhagyta a tragédiákkal terhes házat, átköltözött a Fővám térre. S hogy miért lett öngyilkos a felesége, Janka? Móricz megcsalta, szeretőt tartott, egy kezdő színésznőcskébe lett szerelmes, amit felesége már nem tudott elviselni. Új kedvesét aztán felesége halála után egy évvel el is vette.
    1942 augusztus 29-én telefonon értesült arról, hogy Gyöngyi lányának gyermeke született. Annyira meghatódott, hogy kiejtette a kagylót kezéből és stroke-ot kapott. Unokáját már nem láthatta meg. Szeptember 5-én, hajnali két órakor hunyt el agyvérzésben, a budapesti Korányi klinikán. Akkor, az egyik legnagyobb magyar író, a népi írók atyja távozott az élők sorából.

„Egyszer volt, hol nem volt, még az óperenciás világháborúnál is régebben, volt egyszer egy fiatal író, aki Budapesten lakott, az Üllői út 91/a számú házban, hátul a második udvarban, az első emeleten, egy kis alkóvos egyszobás lakásban. Ott lakott a kis feleségével, s volt nekik egy gyönyörű, roppant erős és hatalmasan okos fiuk, akinek már minden képessége napnál fényesebben tündöklött, hiszen már héthónapos volt… Szóval éltünk hármasban boldogan…”
                                                                                           Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren 

































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése