"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. december 9., szombat

Kocsiszín és lóistálló a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban; egy magyar nábob palotája, a Wenckheim-palota



Wenckheim József, a jómódú, dúsgazdag gróf ókígyósi birtokán habzsolta, falta az életet, no, meg a feleségeket is. A kétszer is megözvegyült, 67 éves gróf úgy döntött, hogy harmadszorra is megnősül és mivel nem volt örököse, azt a célt is kitűzte maga elé, hogy utódot nemz, aki majd örökli a vagyont. A harmadik ara nem akármilyen választás volt; a kulcsárnője 22 éves lánya tetszett meg neki – a lány anyja nem volt oda, fel is mondott –, és hamarosan feleségül is vette a szépséges Scherz Krisztinát. Az esküvőt 1847. november 25-én tartották. De a frigynek – a lány anyján kívül –, nem mindenki örült a Wenckheim rokonságban sem. Különösen a gróf testvére, Wenckheim Károly fejezte ki „látványosan” nemtetszését a frigy miatt. Már az a tény, hogy a gróf egy polgárlányt vett nőül, megbotránkoztató volt. De nagyobb problémának számított amiatt, hogy ő örökölte volna a hatalmas vagyont testvére után, ha az, örökös nélkül hal meg. De azért nem feledkezett meg arról, hogy az esküvőre nászajándékot küldjön az újdonsült férjnek. Amikor az, a hatalmas, terjedelmes ajándékot kibontotta, egy fekete koporsót talált benne, oldalán egy üzenettel: „Neked nem asszony, hanem ez kell.” Az öreg gróf először majdnem gutaütést kapott, de aztán valahogy túlélte a nem várt traumát, olyannyira, hogy egy éven belül megszületett a várva várt „trónörökös”, egy kislány, aki a keresztségben anyja után, a Krisztina nevet kapta. De a fiatal feleség, sajnos, a szülés után pár nappal elhunyt. A harmadszor is megözvegyült gróf tudta, hogy ő sem fogja megérni lánya felnőtt korát, így minden tőle telhetőt megtett, hogy megfelelően gondoskodjon a kis Krisztina jövőjéről. Ezáltal arról is gondoskodott, hogy a vagyonára továbbra is fenekedő testvére nehogy megkaparintsa azt. Wenckheim Károly évekig pereskedett, de hiába. A sors iróniája azonban mégis úgy hozta, hogy Károly családja mégiscsak megszerezte a vagyont. Ugyanis a pereskedő Károly fia, Wenckheim Frigyes megkérte unokahúga, a felnőtt nővé serdült, anyja szépségét öröklő és művelt Krisztinát. Hogy érdekházasság volt-e, vagy valódi szerelem szövődött kettejük között (esetleg mindkettő), nem tudni. De annyi bizonyos, hogy hosszú (talán feltételezhető, hogy boldog) házasságuk alatt hét gyermekük született.
    Aki eddig nem ismerte a Wenckheim család történetének eme regényesnek mondható, sőt, szó szerint regénybe illő és romantikus fejezetét, az írást olvasva, biztosan azon morfondírozhatott, hogy hol hallotta (esetleg olvasta vagy látta) ezt a történetet? Hát persze! Jókai Mór: Egy magyar nábob, és Kárpáthy Zoltán.
    Mikor Jókai tudomást szerzett a családi történetről, nagyon megtetszett neki a „sztori”; „ez volt az első eszmecsíra, a miből én a „magyar nábob”-ot megköltöttem”. Leutazott Ókígyósra, hogy adatokat gyűjtsön és „összecsipegesse” a történet morzsáit.
    Egyértelmű, hogy a nagy mesemondó, a regény főszereplőjét Wenckheim Józsefről mintázta. Ő Kárpáthy János (Bessenyei Ferenc). (Itt, most a film adaptációt veszem előtérbe, amelyet a nagyszerű színész és rendező, Várkonyi Zoltán készített 1966-ban). Wenckheim gróf fiatal felesége Scherz Krisztina, a filmben nem más, mint Kárpáthy gróf fiatal felesége, a polgári Mayer lányok egyike, Mayer Fanny (Pap Éva). A pénzsóvár, az örökségre pályázó rokont, Wenckheim Károlyt a filmben, a nagyszerűen alakító Darvas Iván formázta meg, mint Kárpáthy Abellino.
   A gróf és fiatal arájának gyermeke Krisztina, a filmben – és itt már a „Kárpáthy Zoltán” c. film a zsinórvezető, ahol ez a tény már eltér a valóságtól Jókai írói szabadsága révén -, már nem leány, hanem fiú; Kárpáthy Zoltán (Kovács István), aki aztán elveszi Szentirmay Katinkát (Venczel Vera).
    De most kanyarodjunk vissza a valósághoz, a fiatal pár, Wenckheim Frigyes és szépséges felesége Wenckheim Krisztina történetéhez. Dúsgazdagok lévén, jelentős építtetők voltak, összesen 26 palotájuk volt. De főként az Ybl Miklós által tervezett ókigyósi kastélyukban laktak.  Bár fényűző életet éltek, nem feledkeztek meg a kevésbé gazdagokról sem; több alapítványt támogattak és jótékonykodtak is.
    Pest az 1860-as évektől rohamos fejlődésnek indult. A főúri, arisztokrata családok körében terjedni kezdett a pesti palotaépítő láz. A Wenckheim család sem akart kimaradni belőle. Úgy gondolták, hogy ha Pesten tartózkodnak, akkor ott is legyen egy palotájuk. De akkorra a Pest belső központjának számító józsefvárosi telkeket - ez volt a Nemzeti Múzeum körüli palotanegyed, sokan „Mágnásfertálynak” is nevezték - már mind beépítették a sok fényűző palotával, foglaltak voltak. A család csak egy szokatlan területű, majdnem hegyesszögben összefutó, trapéz alakú telket tudott megvásárolni, amelyet a József utca (ma Reviczky utca) és a Staczió utca (ma Baross utca) határolt. Most is Ybl-t kérték fel a palota felépítésére. De Ybl nem vállalta a „nem szokványos” terület miatt. Ekkor Meinig Arturt, a neves német építészt kérték meg. Meinig kitett magáért, a pompás palota a hazai neobarokk palotaépítészet egyik fő alkotása lett. Belső termeinek, szalonjainak díszítése, ornamentikája a francia királyok fényűző, rokokó stílusát idézi. A palota oldalszárnyába (a Staczio utca felől) még lóistálló is került, a vidékről felügető hintók megfáradt lovainak elszállásolására. Ma a könyvtár büféje és kávézója van itt.
    Wenckheim Frigyes 1912-ben meghalt. 1919-ben a Tanácsköztársaság „kisajátította” a palotát (működött itt asztalos szakegylet, proletár múzeum, politikai pártok klubja). De járt itt a "dicső" román hadsereg is, s mondanom sem kell, teljesen kifosztották a palotát; az összes gyönyörű bútort, és minden egyéb mozdíthatót elvittek. Ahogy mondani szokták, csak a villanykapcsolót hagyták meg a falban… Végül a család a palotát eladta a fővárosnak. 1927-31 között átalakították, ettől kezdve könyvtárként működött. A második világháború szerencsére megkímélte, kevésbé sérült, az épület csak egy belövést kapott. A palotát védelmező hegyi törpök jól végezték a dolgukat… A helyreállítás után újra megnyílt a könyvtár, és a mai napig is ez a funkciója. 


















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése