"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. február 12., kedd

A Salgó-Tarjáni Kőszénbánya Részvény-Társulat egykor impozáns pesti székháza az Arany János utczában


A föld az Isten könyve,
Az őstörténelem.
A bányász föllapozza,
S olvassa szüntelen.

„Petőfi a földet Isten kalapjának mondotta, de a föld több ennél: a föld egy finommetszésű, régi könyv, melynek lapjaira Isten gondolatait, költészetét és művészetét írta. Csak olvasni kell tudni belőle. Menj ki a természetbe és olvass. Nézd meg az égbenyúló hegyóriásokat, gyönyörködj a tavaszi rét virágszőnyegében és a madárdalos erdő zöldjében, figyeld meg őszi reggelen a pókháló finom szövedékén csillogó harmatcseppeket, nézz fel nyári éjszakán a csillagos égre, tekints egy ártatlan kisgyermek szemébe: mindenütt és mindenünnen az Isten szépsége ragyog rád. Menj le a bányába, ülj le egy csendes helyre. Nyitott könyv fekszik előtted. A kőzetrétegek a könyv lapjai, a kőbe ágyazott állatok és növények a betűk, melyek ősrégi történetekről mesélnek. Itt valóban mindenünnen év-ezredek tekintenek rád. Geológiai világkorszakok romjain ülsz, melyekre új és új emeleteket húzott a nagy Építész. Próbáld elképzelni a szüntelenül tartó építkezés folytonosságát és szépségét, nem nagy fantázia kell hozzá. A tengerek vizeiben, lagúnákban csigák és kagylók, halak és hüllők millió nyüzsögtek, a berkekben és őserdőkben hatalmas fák és tropikus növények díszlettek. De ekkor jöttek a viharok és orkánok és néhány pillanat alatt elpusztítottak mindent, amit a természet évezredeken át épített, és iszapba ágyaztak állatot és növényt egyaránt. Ez az isteni színjáték százszor és ezerszer megismétlődött, rétegre réteg halmozódott, melyek mind-megannyi temetői a múltnak, hol kőkoporsókban fekszenek az állatok, növények és fák. Az Isten könyvében háromnegyed századja lapoznak a bányászok – a munka névtelen, hős katonái – a nógrádi hegyek között. Verejtékes munkával termelik a fekete gyémántokat, életük nagy részét a hideg és sötét föld alatt töltik, hogy másoknak világítsanak és meleget adjanak.”
Dzsida József okl. bányamérnök, a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt igazgatóhelyettesének „A Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. Nógrádi szénbányászatának története” c. munkájából, 1944

Nekünk nem süt Isten napja, nekünk nem virul a rét,
sötét akna elkoptatja testünk izomerejét.
Sorsunk mégsem keserít el, vidám szívvel dolgozunk,
bányászkarral, bányászhittel másoknak áldást hozunk.

A Salgó-Tarjáni Kőszénbánya Részvény-Társulat budapesti, egykori reprezentatív székháza az V. kerület, Arany János utca 25. szám alatt található. A valaha impozáns, eklektikus-szecessziós székház 1905 és 1907 között épült Wellisch Alfréd műépítész tervei alapján. Homlokzatán öt, a bányászatra jellemző dombormű-ábrázolás látható, amelyek a bányászélet különböző hétköznapi jeleneteit mutatják be, a kemény fizikai munkától az otthoni családi együttlétig. A századelő neves díszítőszobrászának, Rákos Manónak a munkái. Sajnos, a domborművek nincsenek túl jó állapotban (az épület egyik tatarozása során az egyenkénti felújítás helyett a szokásos homlokzati egyenfestést kapták). Egyébként az egész épületre ráférne egy teljes felújítás… Az épület homlokzatán eredetileg helyet kapott Róth Miksa üvegmozaik alkotása is, a cég neve és a teljes magyar címeres díszítés (gyönyörű lehetett…), amelyek emelték a ház látványos szépségét, ezek azonban a II. világháború alatt sajnálatos módon megsemmisültek. Az előkelő beltéri lépcsőházban viszont láthatjuk Róth két megmaradt, gyönyörű festett üvegmozaik ablakát. A lépcsőfeljáró falicsempéit pedig a bányászjelvény motívumsor díszíti. Az épület jelenleg a Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságának a hivatala.





































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése