"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. február 18., hétfő

Egy méltatlanul elfeledett, elhanyagolt és meggyalázott sírbolt Budafokon: a Törley-mauzóleum


A televízióban szinte nap mint nap láthatjuk a Törley pezsgő reklámját, bár annak népszerűsége - reklám nélkül is - máig töretlen. Ünnepélyes alkalmakkor, szilveszterkor nélkülözhetetlen italunk. Mindenki ismeri, mindenki szereti. Azt is sokan tudják, hogy ez a magyar sajátosságú, és méltán világhírű nemes ital egyetlen magyar embernek, Törley József pezsgőgyárosnak köszönhető. Egy ilyen nagyszerű, önzetlen ember, a magyar pezsgő „kitalálója”, a budafoki emberek segítője, jótevője megérdemelné és természetes lenne, hogy halála után nyugodtan és békében pihenjen sírhelyén. De nem nyugodhatott, nem pihenhetett: mauzóleumát - amelyben felesége és kisgyermeke is pihent, s amely a Törley kastély kertjében áll -, 1956-ban sírgyalázók feltörték, feldúlták, szarkofágjaikat összetörték, tönkretették. Kincs híján csontjaikat szétdobálták a sírbolt körüli füves kertben és otthagyták. Amikor a szomszéd telek lakói hetek múlva szóltak az egészségügyi és járványügyi szerveknek, a temetkezési vállalatnak, hogy már elviselhetetlen a szörnyű bűz a környéken, akkor a szervek kiszálltak, összeszedték a szétszórt, újra oszlásnak indult, bűzlő csontokat és elszállították. Innentől nyomuk veszett, valószínű, hogy a három ember - egy család - egy halomba gyűjtött csont-jait valahol egy gödörbe hányva jeltelenül elásták és betemették. (Az örökösöket nem értesítették...). Csontjaikat úgy kaparták el egy jelöletlen, hevenyészve megásott gödörbe, mint ahogy a gazdátlan, döglött, rühes kutyákat kaparják el. Azóta nem tudni, hol nyugszik Törley József és családja…
  A pezsgőgyáros, Törley József budafoki mauzóleuma, egyben feleségének és kisgyermekének családi sírboltja azóta, és napjainkban is borzalmas, siralmas állapotban van: méltatlanul elhanyagolva és megbecstelenítve. Az alagsori kriptában a két - még mindig gyönyörű - hófehér, márvány szarkofág részben összetörve, szemétben és mocsokban áll. Hajléktalanok, csövesek, ittas, szipós fiatalok randalíroznak ott rendszeresen. Az ablakok mind betörve, a vasajtók kifeszítve rozsdállódnak. A valamikor impozáns freskókkal, színes ornamentikával, festett oltárkupolával, Róth Miksa aranyos mozaikjával, festett üvegablakaival és hófehér márványkő oltárasztallal díszített szentély és kápolna teljesen feldúlva, összetörve, falai lepisálva. A valamikori gyönyörű falképeket, freskókat spray festékkel összefirkálták, vulgáris, obszcén firkálmányokkal, rajzokkal meggyalázták. Minden teljesen tönkretéve, elpusztítva, a vandálok semmit sem kíméltek. (Jézus arcát pl. barbár, lelketlen emberek valamilyen éles tárggyal vagy éles kődarabbal bezúzták...). 
   Nemrég levelet írtam a Kulturális Örökségvédelem Műemléki Osztályának, amelyben kértem, hogy a mauzóleumot mentsék meg, és ha mód és lehetőség van rá, újítsák fel. Törley József legalább ennyit megérdemelne… - írtam. Persze, erre a magyar állam, vagy az „utód pezsgőgyárból” profitáló tulajdonosok is gondolhattak volna a több mint 50 év alatt… Egy hónap múltával biztató válasz érkezett:  
  Tisztelt Szentes Gyula Úr!
A Törley-mauzóleum leromlott állapota ügyében érkezett szíves megkeresésére válaszul tájékoztatjuk, hogy a Miniszterelnökségen jelenleg kidolgozás alatt áll egy ún. Mauzóleum-program, amelynek keretében előreláthatólag 16  mauzóleum teljes körű felújítására kerül sor szerte a Kárpát-medencében.  Ezek közé tartozik a szóban forgó budafoki Törley-mauzóleum is, ahol múlt hét pénteken helyszíni bejárást is tartottak kollégáink. A további részletekről  idővel értesülni fog az országos és helyi sajtóból. Kulturális örökségünkért érzett aggodalmát köszönve kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét!”
   Azóta még nem történt változás…
   A mauzóleumot - hazánk egyik legnagyobb sírépítménye – Törley felesége Sacelláry Irén építtette 1908-ban, férje 1907-ben bekövetkezett váratlan halála után. Olaszországi építőmesterek emelték, domborműveit Damkó József kiváló szobrászművész, a sírbolt terveit, a belső freskókat, képeket, díszeket Ray Rezső festőművész, a színes üvegfestést és mozaikdíszítéseket Róth Miksa készítette. 





























































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése