"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. november 27., szerda

Nemzeti kincsünk, a magyar államiság történelmi dokumentumainak őrizője: az Országos Levéltár a Budai Várban


A Magyar Országos Levéltár történetét egészen a középkorig vezethetjük vissza. A királyi archívum már az Árpád-házi királyok idejében, a 12. század végétől folyamatosan kialakulóban volt. Ám ennek iratanyaga a 16. századi török megszállás idején megsemmisült. (Rettenetesen nagy veszteség nemzetünknek...).A magyar rendi országgyűlés az 1723. évi 45. törvényczikkben elrendelte az ország köziratainak (publica regni acta) összegyűjtését és az ország levéltárában (archivum regni) kötelezően történő elhelyezését. Az új országos levéltár székhelye az akkori magyar főváros Pozsony lett, majd 1785-ben Budára költözött. Az intézmény mára összesen 73 kilométernyi iratanyagot, több mint 63,5 millió mikrofilmfelvételt és számtalan pecsétet, térképet, fotót, tervet, muzeális dokumentumot, oklevelet, könyvet őriz.  
   Az új építendő levéltár terveinek elkészítésére Pecz Samu műegyetemi tanár kapott megbízást 1912-ben. Pecz romantikus, historizáló, neoromán stílusú épületet tervezett. 1913 őszén indult meg az építkezés, azonban az első világháború (1914–1918) és az azt követő pénzügyi nehézségek megnehezítették a befejezését és a beköltözést.
   Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége idején következett a fordulat. Bethlen István művelődéspolitikus is minden befolyását latba vetette az építkezés befejezésének előmozdítására érdekében. Klebelsberg elképzeléseinek megfelelően alakították ki a gazdag belső díszítést. Művészi freskókkal és ólomüvegablakokkal díszítették az épület csarnokait, a tanács- és a kutatótermet és a lépcsőházat. Ezeken történelmi jeleneteket és címerképeket ábrázoltak, melyek megelevenítették Magyarország múltjának kiemelkedő eseményeit. Ezek az épület belső terét beborító falfestmények és a historizmus levegőjét árasztó oszlopfők, kődíszítmények, a történelmi Magyarország városainak címereit ábrázoló üvegablakok határozzák meg a palota hangulatát. A miniszter személyesen egyeztetett Dudits Andor (1866–1944) festőművésszel a falképek témáiról. Duditsot állami nagy aranyéremmel jutalmazták az 1925–1929 között elvégzett munkájáért. A gyönyörű, színes, festett üvegablakok Róth Miksa császári és királyi udvari üvegfestő és mozaik-készítő mester munkái. A díszes, pirogránit tetőcserepek a pécsi Zsolnay gyárban készültek. Végül 1923-ban költözhetett be palotájába a levéltár. Az épületben helyezték el az 1918-ban szervezett hadilevéltárat, amely 1945-ig működött itt.
   A második világháború alatt, 1945 január-februárjában az épület számos találatot kapott, tüzek keletkeztek, valamint tetőfödémek szakadtak le. Ezek, valamint az ide telepített német katonai kórház elképesztő pusztítást eredményezett mind az épületben, mind az iratanyagban. A teljes állomány 16%-a semmisült meg.
   Az 1956. november 6-án délután kezdődött tűzvész következtében a Magyar Országos Levéltár iratállományának jelentős része megsemmisült. A levéltár környékén ekkor már heves harcok dúltak. Állítások szerint a szovjet csapatokra a levéltárból is tüzeltek, ezért a Margitszigeten álló orosz üteg célzottan lőtte az épületet. Egy becsapódó gyújtógránát okozott tüzet, mely hamar továbbterjedt, és napokon keresztül tombolt, hatalmas pusztítást okozva a berendezésben és az iratanyagban egyaránt. Ekkor irdatlan mennyiségű, több tízezer pótolhatatlan okirat és dokumentum vált a lángok martalékává. (Még belegondolni is szörnyű, hogy mennyi érték, pénzben nem is kifejezhető szellemi kincs semmisült meg…)

   1961-re fejeződött be a teljes helyreállítás. Az 1980-as években a tető az eredetihez hasonló cserépborítást kapott, amely szintén a pécsi Zsolnay gyárban készült. Az 1970-es évek második felében restaurálták a szekkókat.

   A Levéltár fontos feladata a sok százezernyi mikrofilm, könyvtári kötet, korabeli okiratok, dokumentumok őrzése, az állomány védelme, restaurálása, az ország ezerévnyi írásos, írott emlékeinek megóvása és átadása az utókornak, gyermekeinknek, a jövő nemzedékeinek. A legrégebbi eredeti oklevél, amit az intézményben őriznek, Kr. u. 1109-ből való…
   A Levéltárban bárki kutathat, csak tagságot kell szereznie. Viszont az ott dolgozókon és a könyvtári tagokon, levéltári kutatókon kívül más idegennek a belépés tilos. 

































































































































































































































































































































































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése