"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2019. július 23., kedd

Salföld és a szélcsiszolta kőrengeteg: a salföldi kőtenger; háziállataink paradicsoma: a Salföldi Major. Magyarország legkisebb falujában: Kisörspuszta

Salföld Magyarország és a Káli-medence egyik legszebb faluja. Az egész faluban, de főleg a település főutcájában, a Kossuth utcában gyönyörűen felújított parasztházakat látni. A fehérre meszelt, oromdíszes házak a hagyományos balaton-felvidéki építészet jellegzetességeit mutatják. A szép oromdíszítések mellett nádtetőket, zsalugáteres ablakokat, vakolt, fehérre meszelt kéményeket, tetejükön a házat megáldó keresztekkel és még macskalépcsőket is láthatunk a háztetőkön. A „bebíróknak”, ahogy az őslakos salföldiek nevezik a betelepülőket, egy arculati kézikönyv is segít abban, hogy a hagyományokhoz hűen, a településképbe illően tudják újjá varázsolni házukat A főút mentén több régi kőkorpusz tekint le reánk. A falu határában található a Salföldi Major, ahol rengeteg háziállatot nézhetünk meg, ugyanis a majorsági látogatóközpont egyik fő profilja az őshonos háziállatok bemutatása. Egy szabadtéri kiállítás pedig a régi, hagyományos mezőgazdasági eszközöket, valamint szekereket, kocsikat, hintókat, téli szánokat mutatja be.
   Salföld egyik legnagyobb nevezetessége a falu határában található kőtenger. Ahogy a Káli-medencére (ez is) jellemző, itt is a pannon homok kovás cementálódásának köszönhetően alakult ki ez a különleges formakincs, ez a geológiai csoda. Itt azonban nem találunk olyan hatalmas sziklákat, mint Szentbékálla mellett, mert az erózió itt még nem tudta a kövek közül elhordani a homokot, amit a gyeptakaró és a borókák, galagonyák is nehezítenek. Ha megérinti az ember a kőtömböket, néhol egészen fényesek, simák. A szél ugyanis magával ragadja a homokos felszín parányi kvarcszemcséit, és ezzel vési, csiszolja a sziklákat. A kőtenger látványos része rögtön a falutáblánál kezdődik, de a kőtenger a faluba is benyúlik. Feltételezhető - s úgy gondolom valószínű -, hogy a falu erre a hatalmas "fű alatti" kőhátra, sziklafennsíkra építkezett, amelyből csak a mindenhol látható, felbukkanó kőtuskók állnak ki a földből. A kertekben, a főút mellett, (sőt a majorság területén) is látni nagy sziklákat, melyeket van ahol térdíszként felfogva még levendulával is körbeültettek. Például egy, a közeli Salföldi Kvarc- és Ásványbányából (ami igazából homokbánya) idehozott hatalmas, narancsszínű homokkő monolit a falu kis terének díszéül szolgál.
 















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése