"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. november 14., szerda

A veszprémi királyi palota kápolnái; boldog Gizella királynénk és Szent György kápolnája


Gizella-kápolna
A veszprémi várban, az Érseki Palota mellett, azzal egybeépítve áll a magyar Árpád-kori építészet híres alkotása, a XIII. században épített kora gótikus kápolna. Fennmaradt freskói a XIII. század második felében készültek. A bizánci stílusú freskók életnagyságú apostolképeket ábrázolnak, amelyek a magyarországi freskófestészet legrégibb és legszebb emlékei. Külön figyelmet érdemelnek a gyönyörű, a mennyezeti boltívek összefutásában lévő faragott zárókövek. A Gizella-kápolna kis oltárán felirat hirdeti: "Őseink hite a jövő reménye".
    A kápolna kétszintes volt; felső szintjének gótikus falpillérei a szomszédos nagypréposti ház falán megmaradtak. A kápolnát először a Püspöki Palota építésekor restaurálták, amikor a festményeket helyreállították, Koller Ignác ezt oly jelentősnek látta, hogy levélben hírt adott róla a pápának. (Koller Ignác (1725-1773), veszprémi püspök. Nagy építő volt; Várnegyed, Püspöki Palota. Árvaházat, magtárat alapított, és egy csomó templomot építtetett a vármegyében).

Szent György-kápolna
1957-ben a székesegyház északi oldala mellett faragványos és festett falrészek kerültek elő, a Szent György-kápolna maradványai. A középkori oklevelekben többször említett kápolna szentélye patkóalakú volt. Az egyik legkorábbi, 1358-ból származó oklevél szavai szerint: „a kápolna…faragott kövekből nagyon szépen épült és csodaszépen van kifestve…”A kápolna főbejáratát hármas oszlopköteg szegélyezte. A kapuzat küszöbkövén bevésett latin nyelvű felirat került elő a következő szöveggel: IN LIMIE NO SEDETO, helyes olvasata: „in limine non sedeto”, finom fordításban: "a küszöbre ne üljetek", kevésbé udvariasan: "a küszöb nem ülés". A figyelmeztetés a Szent György-napi búcsúra idesereglőknek szólt. Ugyanis az 1358. évi oklevélben olvasható, hogy itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet még Szent István király 1016-18 között a bolgárok felett aratott győzelme emlékére a bizánci császártól kapott. A középkori krónikák szerint a Szent György-kápolnában tette szüzességi fogadalmát Szent Imre herceg.
    A román kori, félköríves szentélyű körkápolna valószínűleg a XI. században épült. A XIII. században gótikus stílusban átalakították, ekkor nyerte nyolcszögletű alakját. A kápolnát a székesegyház mellett 1957-ben tárták fel. Az ásatások során ekkor találták meg Vetési Albert nagy reneszánsz püspök sírját. Vetési Albert püspök 1458-tól 1486-ig volt Veszprém püspöke. Bécsben és itáliai egyetemen tanult nagyműveltségű férfi volt, aki pályafutását, Hunyadi János titkáraként kezdte, később számos diplomáciai kiküldetésben vett részt. Veszprém püspökeként a királyné kancellárja is volt. A Szent György-kápolnában temették el, de sírját a 18. században barbár módon feldúlták. A kápolnában látható vörös márvány kripta fedőlap szinte csak apró darabokban maradt meg. A kápolna előtt áll Szent Imre bronzszobra, Erdey Dezső alkotása. Az udvaron, szomszédos épület falán egy emléktábla - Kő Pál alkotása - Géza fejedelmet és Szent Istvánt ábrázolja.

























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése