"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. november 14., szerda

A királynék városa; Veszprém


Veszprém Géza fejedelem, majd fia, I. (Szent) István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt. A város, amely az 1000. év környékén lényegében még csak a várat jelentette, az első királyi pár idején élte első fénykorát. Ők alapították püspökségét, támogatásukkal épült a Szent Mihály-székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – itt készülhetett az a miseruha, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Veszprémet a királynék városának is nevezik. Gizella királyné, I. István felesége tette azzá, az ő nevéhez fűződik Magyarország első és legrégibb püspöki székesegyházának alapítása. A veszprémi püspököket illette meg a királynék koronázásának előjoga, ők viselték a királyné kancelláriájának hivatalát. Koronáját az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává" emelte a várost. A Vár középkori hangulatát idéző utcájának végén látható az első magyar királyi pár szobra. Ispánki József faragta, 1938-ban. A belváros egy szép parkjában, méltó helyen található Erzsébet királynénk gyönyörű mellszobra. Zala György alkotása (1901).

A város nevének legendája
A legenda szerint a székesegyház építésekor elfogyott a pénz, és Gizella királyné szeretett volna hozzájárulni az építési költségekhez. Drága bundáját "Vessz, prém!" felkiáltással elhajította, így jelezte, hogy lemond a fényűzésről a templom érdekében. A mondát igaznak tartók szerint ebből a "Vessz, prém" felkiáltásból alakult ki a város neve. Egy másik magyarázat szerint a város neve a szláv eredetű Bezprem névből származik. Ezt a nevet viselte Vitéz Boleszláv lengyel király fia, aki Szent István királyunk unokaöccse volt. Lehetett ő is a névadó.




































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése