"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2023. augusztus 1., kedd

Az új Néprajzi Múzeum a Városligetben. Megérkeztünk: 150 év, 100 műtárgy, 30 kutató, 20 fogalom, 5 kontinens: a múzeum kiállítása

 A Néprajzi Múzeum megérkezett, hazaköltözött a Városligetbe. Előző otthona, a belvárosi Kossuth Lajos téren álló eklektikus stílusú palotaépülete már hosszú évek óta (2017) zárva van. Az új, modern múzeumot 2022-ben adták át a Városligetben, a Dózsa György úton. Két ívesen egymásba fonódó domboldalként felkúszó látványos új épülete, az intézmény történetének első olyan otthona, amit néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, és amely ma Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete. A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres, látványos, pihenésre is alkalmas tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt a Városligetre és a Hősök tere felé.

 

   „A Megérkeztünk című tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be a legelső, 19. század közepi gyűjtéseket és a legújabb szerzeményeket. A kiállításba azonban nem csak ikonikus tárgyakat válogattak be a kurátorok: az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét.

   A nagy földrajzi távolságot és több évszázadot átfogó tárlat egyaránt érzékelteti az intézmény anyagának sokszínűségét, gazdagságát és a kollekció felépítését. A nemzetközi szinten is kimagasló gyűjteményben – ennek a fogalomnak a 21. századi értelmezése szerint – egyenrangú szereplők a mindennapok és a reprezentáció emlékei. A budapesti Néprajzi Múzeumban a Kárpát-medence, Európa és más földrészek tárgyai mellett dokumentumok, fényképek, filmek és hangzó anyagok tükrözik a néprajzi gyűjtés hangsúlyos érdeklődési területeit.

   Az elmúlt évtizedekben a Néprajzi Múzeum tudományos programjában kiemelt figyelmet kapott a gyűjteményről és a tárgyakról szóló gondolkodás, a kutatások eredményeként a múzeumi tárgyak jelentős része jutott hozzá saját, töredékekből összeállított történetéhez. A tárgyválogatás és a tárgyszövegek az intézmény harminc néprajzkutatójának személyes érdeklődését, szempontjait, egyéni hangját tükrözik.”               A múzeum ismertetője








































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése