"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. július 11., kedd

Budapest tenyérnyi zöld szigete: a Kis-Svábhegy



                                                              A Kis-Svábhegy

Anno Domini 1686, június dereka. Az egyesített európai keresztény seregek Buda alá érkezének, hogy a 145 év után a magyar királyok székvárosát az bitorló pogány törököktől visszafoglalják. A hadszárnyak vezérei II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Savoyai Jenő herceg és Bádeni Lajos őrgróf voltak, de a fővezéri címet Lotharingiai Károly herceg birtokolta. XI. Ince pápa hívta életre a szövetséget, Szent Liga néven, amelynek tagjai a Habsburg Birodalom, Velence, Lengyelország voltak, de a seregben szinte valamennyi európai ország képviseltette magát; franciák, angolok, spanyolok, katalánok,  svábok, bajorok, szászok, branderburgiak, hollandok, csehek, olaszok, burgundiak, svédek, dánok, de jelentős számban (mintegy 14-15 ezer fő) harcoltak benne végvári magyar vitézek, kurucok és hajdúk, akik szívósságukkal, önfeláldozó hősiességükkel derekasan kivették részüket a csatákban, az ostrom során. A magyar kontingenst többek között gróf Bercsényi Miklós és Bottyán János huszárkapitányok, nagyságos Rákóczi fejedelmünk majdani kuruc főgenerálisai vezették. (Bottyán János a későbbi végvári harcokban veszíti el egyik szemét, akkortól kezdik katonái Vak Bottyánnak hívni.)
    A fővezér hadaival ostromgyűrűbe zárta Buda várát, kijelölte az egyes hadtestek helyeit és felkészültek az ostromra. A sváb tüzéreket ágyúikkal együtt a budai hegyek egyik kis „dombján” állíttatta fel. (Ez volt a majdani Kis-Svábhegy). Aztán június 18-án az ostrom megkezdésének nyitányaként jelt adott a sváboknak a tüzelés megkezdésére. Azoknak nem kellett kétszer mondani, piszkosul elkezdték lőni a várfalat. A többi ágyúüteggel együtt végrehajtott és a többször megismételt heves ágyúsortűznek meg is lett a gyümölcse; a pontos célzás eredményeként romba dőlt a vár egyik fontos bástyája. A biztató kezdés ellenére a törökök sorozatosan verték vissza a támadásokat, és végül is a várat csak két és fél hónap után, szeptember 2-án sikerült elfoglalni. Az utolsó, mindent eldöntő roham is a sváb tüzérség jelére indult meg. A gyűlölt lófarkas zászlót a vár tornyáról egy magyar vitéz, egy bizonyos Petneházy Dávid nevű tépte le… Áldassék és dicsértessék érte a neve. Magyar, soha ne feledd e nevet! A török zászlót Buda bástyájáról nem egy dán, nem egy bajor, pláne nem egy osztrák vette le, hanem egy magyar…

1936-ban a légvédelmi tüzérség birtokolta a hegytetőt. Ezt a két, mai is látható betonbunker jelzi. A hegy kétszeri katonai használata illetve birtokbavétele bizonyítja, hogy a Kis-Svábhegy fontos hadászati, stratégiai objektum, illetve hely volt.
    A hegyet 1950-ben Martinovics Ignácról nevezték el (Martinovics-hegy), akit a császári önkény és abszolutizmus ellen életre hívott, de igen gyatrán és óvatlanul szervezett (egy sakkpartit, vagy egy garden-partyt is jobban megszervez az ember…) magyar jakobinus mozgalom elbukott vezetőjeként, 1795-ben lefejezés által végeztek ki a közeli Vérmezőn (akkor Generális-kaszáló). A Kis-Svábhegy elnevezést végül aztán 1991-ben kapta vissza.
    Egykori kőbányáiban mészkövet fejtettek. A bányafalak két barlangot és egy kristályüreget (Kristálybarlang) rejtettek. Egy időben a Kristálybarlang csodájára jártak; a hasadéküreget bámulatosan vastag kalcittelérek, csillogó kvarcrétegek borították. Ám nem kellett hozzá hosszú idő, hogy alkalmi „geológusoknak” csúfolt „gyűjtők” szinte teljesen kibelezzék a barlangot. A barbárok kalapáccsal, vésővel estek neki, minek végeredményeként teljesen szétverték ezt a pótolhatatlan földtani csodát. A kalapácsok nyomai szépen látszanak a barlang falán, viszont kalcitok csak nyomokban, vagy alig… Vagy negyven évvel ezelőtt Juhász Árpád, mindannyiunk geológusa is méltatta a barlang geológiai jelentőségét, értékét…
   A Kis-Svábhegyen három felhagyott kőbánya van. Ezek közül csak egy szabadon látogatható, meredek, függőleges sziklafalát hegymászók használják. A második magánterületen áll. A harmadik félig-meddig egy magánterület része (nincs kerítés), de egészében a világtól elzárt helyen található, és sűrű bokros, áthatolhatatlan dzsungel akadályozza a bejutást. De érdemes átvergődni rajta, és érdemes megnézni, mert a függőleges és magas sziklafalak vadságukban lenyűgözőek. Látni, ahogy a természet visszaveszi azt ami az övé, és próbálja begyógyítani a rajta ejtett sebet. De vigyázzon mindenki, aki a közelébe merészkedik, mert a sziklafalak omladékonyak, olyan, mintha bármelyik pillanatban le akarnának dőlni, a sziklák meg lezuhanni. Veszélyes a megközelítése. 






























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése