"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2021. január 24., vasárnap

Schmidl Sándor és családja kék majolika-kerámiás sírboltja és a Brüll család antik szentélyt formázó mauzóleuma a Kozma utcai izraelita temetőben

A Kozma utcai izraelita temetőben (Magyarország legnagyobb neológ zsidó temetője) található a Schmidl Sándor és családja számára épített síremlék. Lajta Béla (zsidó származású, kiváló magyar építész) munkája. Schmidl Sándor és Holländer Róza, gyarmatáru-kereskedők számára fiuk, dr. Schmidl Miklós, jogász építtette a sírboltot 1903-ban. A mauzóleum hátával a temetőfalnak támaszkodik, boglyaíves dongaboltozatos épület, fodros, kék mázas kerámia burkolattal, mozaikdísszel, lemezdomborításos ajtóval. A kerámiák a Zsolnay-gyár, a mozaikok Róth Miksa üzemének munkái. A homlokzatokat kék mázas, növény ornamentikát hordozó kerámiával burkolták. A sírbolt külső, oldalfalai színes majolika-téglával borított. A belsőben a falburkolatok a külsőhöz hasonlóan gyönyörű eozinmázas kerámia ill. mozaikdíszesek. A sír belseje arany és színes mozaikokkal gazdagon díszített. A házaspár sírtáblája fölött egy szimmetrikusan burjánzó rózsabokor nő ki, fehér rózsákkal. Mellette kétoldalt, a falon arany keretben virág mozaikok pompáznak. A boltozat kék mozaikmezejében csillagok és virágok tekintenek le ránk. Szegő György építész írásából idézve: „A Schmidl-sírbolt belül leginkább a ravennai Galla Placidia 5. századi mauzóleumának hangulatát idézi. A kék mozaik a belsőben is kerámiasávokkal tagolt. Ezek aranyszegélyűek és fehér színűek itt. A mélyplasztika a mór sztalagtit díszítésre emlékeztet. A pántokon belül és a nagy felületeken mélykék mozaikmezőkben fehér rózsák – igen erős ravennai hatással. Közös, hogy a virágok az égbolt, a Mennyek csillagait is felidézik.” (Galla Placidia Nagy Theodosius római császár leánya volt, akit a gótok Róma ostroma és feldúlása után (Kr. u. 410) elraboltak és feleségül adták Athaulf nyugati gót királyhoz. Miután férjét megölték, őt hazaküldték. Később feleségül ment III. Constantius császárhoz. Annak halála után a hanyatló Nyugat-Római Birodalom uralkodónője lett hosszú ideig. A síremlék 440-ben épült, maga a császárnő építtette. Kora keresztény műemlék). A síremlék külső kék mázas kerámia burkolatán növényi indák tekeregnek, és mozaik rózsák díszítik. Az indák végén mákgubók csüngenek. A bejárati kovácsoltvas kapu mellett két korsó áll „melyekből virtuális indák ágaznak ki. Azért virtuálisak, mert valójában vonalaik nem külön plasztikai elemek, hanem csupán a kerámiatáblák fugái.”

Brüll Miksa (1836-1890) régi kereskedőcsalád sarja volt; apja indigó- és festéküzletet tartott Pesten. A fiatal Brüll a tanulmányait követően a hazai kereskedelem egyik megteremtőjénél, Munk Mór kézműárus cégében vállalt állást, ahol szorgalmával és tehetségével hamar kitűnt és csakhamar a Magyar Kereskedelmi Csarnok elnöke lett. Számos közéleti és hitközségi vezetői pozíciója és tagsága mellett Hollandia (Németalföld) főkonzulja is ő volt. Brüll Miksának az országnak tett szolgálataiért az uralkodó előbb osztrák lovagi rangot, 1882-ben pedig magyar nemesi címet (domonyi előnévvel) adományozott. Halála után a konzulátus továbbra is a Brüll-palotában maradt. Brüll Miksa helyére a holland király Alexander Teixeira de Mattos zsidó bárót delegálta, aki egyébként Oscar Wilde (1854-1900) szintén író unokahúgának, Dolly Wilde mostohaapja volt. Brüllt halálakor özvegye – a „szeszgyár dinasztiából” származó – megyeri Krausz Anna és négy gyermeke siratta. Brüll a végrendeletében 10 000 forintnak megfelelő alapítványt hagyott zsidó- és közjótékonysági intézményekre. A Brüll család görög szentélyt formázó kriptája Gerster Kálmán műve, bejáratát Stróbl Alajos szobrászmester kőoroszlánjai őrzik. „...akik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg...” Izajás proféta. (Neológ = a zsidó vallás hitújító, modern, reform ága, szemben az izraeliták ortodox, azaz hagyományőrző, konzervatív ágával). (Nemsokára az egész zsidó temetőt és az összes jelentősebb mauzóleumát, síremlékét megmutatom).

 





















































































































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése