"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. január 4., csütörtök

A Négy Évszak háza, amelyre Kinizsi Pál, Szent Flórián és a Magyarok Nagyasszonya vigyáz



Aki éppen arra jár és elmegy a ferencvárosi Kinizsi utca 31. számú ház előtt, nem is gondolná, hogy a ház kapubejárója, udvara mennyi kincset, szépséget őriz féltékenyen elrejtve mindenki elől, immár több mint száz éve. Az épületet Kinizsi-háznak is lehetne nevezni, mert homlokzatán a legendás hírű törökmarcangolónak, Mátyás király kedvenc hadvezérének, nemes Kinizsi Pálnak mellszobra áll, alatta vörös márványtáblán a „KINIZSY” név olvasható. (Régi, családi okiratokon szerepel így). Kinizsi, a nagyerejű és rettegett törökverő, a magyar- és a világtörténelem egyetlen hadvezére, aki nem vesztett csatát. Mindenki előtt ismert - Bonfinius tollából - az a róla szóló történet illetve legenda, amikor, még ifjú molnárlegényként egy százkilós malomkövet tálcaként használva kínálja meg egy pohár vízzel, az éppen arra vadászó Mátyás királyt. Szobrától balra és jobbra, szintén egy-egy márványtáblán olvasható a ház építésének dátuma. Az épület küllemre szép, már-már diszkréten visszafogott, összhatásában mégis impozáns. Erről a homlokzati díszítőelemek bősége gondoskodik, így az a környék egyik legszebb lakóházának mondható. A házat Szeleczky Lajos építtette, erre utalnak a díszes mezőkben látható S, illetve S L betűk is.
    A kapun bejutni nem könnyű. Azt ugyan nem fenekedő Kerberoszok őrzik, de a bizalmatlan lakók valahogy a felcsengetésemre nem szívesen akartak látni házukban. Végül, szerencsémre, az éppen kikukucskáló idős házinéni engedett be. Kedvesen beinvitált, úgy látszik elnyertem a bizalmát, amikor jöttöm célját elmondtam neki. Egy jó félórát kellemesen elbeszélgettünk egymással. Így megtudtam család- és élettörténetét is. Sokat megélt... Szívesen hallgattam. Aztán amikor visszatért földszinti kis kuckójába - biztatott, hogy „fotózzak le mindent nyugodtan” -, akkor én nekiláttam felderíteni a ház rejtett csodáit.
   A kapubejáró felett, a falon kétoldalt a Négy Évszak allegorikus ábrázolása látható, négy freskóképen megfestve. A négy évszakot egy-egy pufók puttó, vagy inkább apró kisgyermek jeleníti meg; a virágos réten álldogáló „Tavasz”, a furulyán trillázó „Nyár”, a szőlőt szemezgető „Ősz”, és a fázós, kissé alul öltözködött, a tűznél melegedő „Tél”. A képek alatt, a falon elhelyezett emléktáblán a ház építőmestereinek nevei, valamint a dátum olvasható: 1899. Felirata szerint "Isten kegyelméből lett ezen ház tervezve és építve Szeleczky Lajos által. Isten védelmezze e házat lakóival és építőivel együtt". Alatta kő ülőpad van. Innen öt lépést sem kell tennünk, egy színes-díszes, virágos oszlopfőn Patrona Hungariae, azaz a Magyarok Nagyasszonyának életnagyságú, festett faszobra áll, ahonnan szelíden tekint le reánk a magasból, karján a kis Jézussal, másik kezében a szívén tartott magyar címerrel. A Madonna-szoborral átellenben egy féldomborműves fríz szalagja húzódik végig a falon; rakoncátlankodó, virágfüzérekkel játszó puttók csoportjai láthatók rajta.
   A lépcsőház és a belső udvari, több szintes függőfolyosók tiszták, gondozottak (teli volt muskátlival), szépen karbantartottak. A padlózat színes-mintás terrazzo kövezettel burkolt. Az udvar apró kiskertje – fáival, bokraival – hangulatos és ápolt. Az udvar belső falán, vagy négy méter magasan, egy boltíves fülkeablakban Szent Flórián tüzet oltó szobra óvja a házat és lakóit a tűzvésztől. Szobra alatt kerámiás tondók sorakoznak, amelyekben ősi magyar címerek láthatók, hegyes talpú pajzsokon megjelenítve. Itt látható a Hunyadiak feketehollós, a Szilágyi família zergés nemesi jelképe, valamint az Anjou-ház liliomos címere.
    A házzal majd’ egyidős gondnok-nénike elmondta, hogy néhány évtizeddel ezelőtt, a kertben állt egy fakereszt is, ami az ötvenes években, hogy-hogy nem eltűnt. Azt is elmesélte, hogy a lépcsőházat színes ólomüveg-ablakok díszítették, a három szent, Katalin, József és György ábrázolásával, de ezek a II. világháború alatt elpusztultak.
    A kapualjban, a falon, egy eredeti, 1838-as árvíztábla is található. A vízszintvonal pontosan az állam magasságában húzódott, tehát itt kb. 160 cm magas víz hömpölygött akkor. De eredetileg nem itt volt a német nyelvű tábla, hanem a szemben lévő ház falán, de amikor azt lebontották, a táblát áthozták ide és ugyanabban a magasságban beépítették a kapubejáró falába.
    És még egy fontos, sporttörténeti érdekesség a házzal kapcsolatban. E házban élt és lakott Bauer Rudolf magyar atléta, aki diszkoszvetésben Magyarország első atlétikai olimpiai bajnoka volt a Párizsban rendezett olimpián, 1900-ban. Győzelmét egyedi, szokatlan dobóstílusával érte el, amellyel forradalmasította a sportágat. Ez pedig nem volt más, mint a máig is használt, modern, fordulásos technika, amellyel maga mögé utasította a sportág angol és amerikai nagymestereit. Több sportágban többszörös magyar bajnok. Rendkívüli sportoló volt és nagyszerű ember. Emléktáblája a ház falán látható.
    Csak remélni tudom, hogy ez a sok apró kis csoda, a ház kincsei és a már több mint száz éve hűséges védelmezői; Kinizsi Pál, a Négy Évszak kis angyalkái, Magyarok Nagyasszonya, Szent Flórián, még sokáig itt fognak állni a ház lakóinak örömére, és a mi örömünkre is, akik véletlenül erre járunk és a kedves házinénike talán beenged másokat is, hogy ezeket a szépségeket ők is láthassák és gyönyörködjenek bennük…  
































































































































             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése