"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. január 26., péntek

Váci életképek; A diadalív árnyékában: Mária Terézia esete a tiszteletére épített Diadalívvel



A váci Diadalív, vagy ahogy a helyiek nevezik Kőkapu, Magyarország egyetlen diadalíve, mely Mária Terézia tiszteletére épült, Canevale bécsi építész tervei alapján copf (a klasszicizmus és a késő barokk ötvözete) stílusban, 1764-ben. Építését Migazzi Antal váci püspök rendelte meg, tudván, hogy a császárné férjével I. Lotharingiai Ferenc császárral és szeretett lányukkal Mária Krisztina főhercegnővel Magyarországra látogat. Az idő viszont sürgetett, mert a császári pár érkezése már két hét múlva esedékes volt. Az építészek jól dolgoztak, mert a látogatás napjára az építmény el is készült. Mária Terézia Pozsonyból hajón érkezett Vácra. A hajó kikötését és a császárné fenséges lábainak partra lépését tisztelgő ágyúszó jelezte. De az építés körülményei a császárné őfelsége fülébe is eljutott. Hintaján a városba jövet - azt gondolva, hogy a sebtében felépített kőkolosszus rá fog omlani - nem mert átmenni alatta, ezért a diadalívhez érve, parancsot adott a kocsisának, hogy kerülje ki. Az út szélén tolongó városi népek - amúgy tisztelték és szerették királynéjukat - ezt megrökönyödve és csalódottan vették tudomásul, a váci püspökkel az élén. De aztán minden jól alakult. Mária Teréziának nagyon megtetszett a város, eredeti terve szerint két éjszakát töltött volna a városban, de olyan jól érezte magát itt, hogy végül öt éjszakán át élvezete a magyarok vendégszeretetét. Levéltári kutatás során kiderült, hogy mi volt a császári családnak felszolgált ebéd az egyik napon: kappan leves, roston sült hal váci módra, fahéjas-mézes sült alma, és pölöskei muskotályos bor.
    Mikor aztán Mária Terézia néhány nap múlva távozott a városból, s látva, hogy a neki állított diadalív még mindig áll, már nyugodtan haladt át alatta. (Egyes történelmi források meg azt állítják, hogy soha nem ment át…). Mikor felnézett rá, a következő császári személyek tekintettek rá egy-egy kőmedalionban; saját maga, szemben egy másikban császári férje, és párosával Ferdinánd és Miksa főhercegek, illetve II. József és II. Lipót. A képek között elhelyezett márványtábla latin felirata a Habsburg uralkodóház dicsőségét hirdeti: AETERNAE DOMVI, az „örök háznak”.  
    A Diadalívnek van egy másik legendája is. I. Ferenc császár éppen a Kőkapu felállításának első évfordulóján halt meg Innsbruckban, 1765. augusztus 18-án. Akkor, aznap éjszaka villám csapott a Diadalív tetején lévő medalionba, amely őt ábrázolta.  





























































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése