"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2018. január 11., csütörtök

Palota és múzeum; a nemes Károlyi család palotája, a Petőfi Irodalmi Múzeum



Pesten, a Károlyi utcában (korábban Kecskeméti/Egyetem utcza) épült palota – mielőtt az ősi, nemes Károlyi család tulajdonába került volna –, a 17 - 18. század során több tulajdonos birtokában is volt. 1745-ben Barkóczy Ferenc egri püspök birtokolta. A püspök nagy pompával rendezkedett be új palotájába, ami a város egyik legelőkelőbb épülete lett, ahol 1751 augusztus 4-én még Mária Terézia is megfordult császári férjével, amikoris a palota erkélyéről integetve fogadta a nép hódolatát. (Magyarországi látogatása tiszteletére ekkor építették a váci diadalívet. De ennek külön története van, majd ezt is elmesélem…). A palota 1768-ban került végleges tulajdonosainak, a Károlyi család birtokába. Az épület a főváros klasszicista építészetének jelentős alkotása és maradandó emléke.
    Nagy-Károlyi gróf Károlyi György, korának egyik legműveltebb arisztokrata főura volt; szalonjaiban számos nagyszerű magyar reformer, irodalmár és politikus fordult meg, a korabeli Pest színe-java: gyakori vendég volt többek között Vörösmarty Mihály, Kölcsey Ferenc, Szemere Pál költők, gróf Batthyány Lajos, báró Wesselényi Miklós, Deák Ferenc és József nádor. A palota híres volt fényes estélyeiről, dísztermében Liszt Ferenc is zongorázott. Itt meg kell említeni Bártfay László nevét, aki a gróf és családjának titkára volt. Szintén művelt, nagy tudású irodalmár, az Akadémia tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja. A magyar szépirodalom neves művelői által látogatott irodalmi szalonjának életre hívása az ő nevéhez fűződik.
    Gróf Károlyi György, a világlátott, világi felfogású, széles látókörű főúr, gróf Széchenyi Istvánnak és báró Wesselényinek közeli barátja volt, támogatta reformpolitikájukat. Bőkezű mecénása és alapító tagja volt a Magyar Tudós Társaságnak (a Magyar Tudományos Akadémia elődje) 40 000 forint felajánlásával (Andrássy György gróf és József nádor 10 - 10 000 forintot adományozott. Ebben a zárójelben jegyzem meg, hogy abban az időben 1 000 forint is hatalmas pénznek számított). Tevékenyen részt vett az országgyűlés munkájában, Szatmár-megye követe és főispánja is volt. Ősei, felmenői is nagyszerű emberek voltak, nemesek, a szó igazi értelmében.
    A ma ismert klasszicista épületet Károlyi Györgynek köszönhetjük, aki átépítette, bővítette, modernizálta, főlépcsőházzal, korszerű istállókkal, könyvtárteremmel látta el és gazdagon díszítette a palotát. A kivitelező Pollack Mihály, a klasszicista magyar építészet kiemelkedő mestere volt, sőt Ybl Miklós, a magyar építészet másik leendő nagy géniusza is végzett belső átalakításokat. Azért csak leendő, mert ekkor Ybl, csak mint inas dolgozott mestere keze alá…  
    1838 március 14-15-én a Duna elárasztotta Pestet. A gróf és felesége részvéttel fogadták palotájukba a szerencsétlen embereket és gondoskodtak róluk. Károlyi, aktív társadalmi tevékeny-ségével hozzájárult Pest és az ország fejlődéséhez, felvirágoztatásához; a Magyar Gazdasági Egyesület alapító tagja, majd elnöke volt 4 200 forint hozzájárulással, részt vett a Maros szabályozásában, segített Széchényinek a lótenyésztés, a lóversenyek meghonosításában. Elnöki tisztségeket töltött be a Lánchíd igazgatóságánál, az alagút-, a vasút társaságnál, a Tiszaszabályozó társaságnál, a mátrai bányaegyletnél, az írói segélyegylet "ellenőrködő" bizottságánál, az első magyar biztosítótársaságnál, a Földhitel-intézetnél. Majd minden esetben jelentékeny összegekkel járult hozzá az alapításukhoz. Az ötvenes években a bécsi hatalom a Nemzeti Színház adóssága miatti bezáratását rendelte el; a színház megmentése érdekében Károlyi alapot szervezett, amelyhez ő maga 20 000 forinttal járult hozzá.
    A szabadságharc alatt Jellasics horvát bán bitorolta a palotát. A szabadságharcot követő véres megtorlás idején Haynau itt, a palotában tartóztatta le Batthyányit, akit innen vittek a hírhedt Újépületbeli cellájába. Haynau önkényesen a gróf palotájában, a ház urának lakosztályában rendezte be főhadiszállását. A grófi családnak csupán 1-2 szoba használatát engedélyezte. Károlyi Györgyöt is letartóztatta hazafiságáért, a forradalom támogatásáért (többek közt például azért, mert feleségével koszorús hintón mentek Kossuth elé a harcok után), és szintén az Újépületben börtönöztette be. Egy hónap fogvatartása után, csak súlyos váltságdíj, 150 000 forint ellenében engedte szabadon. (mondanom sem kell, hogy az ítélőbíró és a főpénztáros ugyanaz a személy volt; Haynau…). A saját magának „kivett” lakosztály dolgozószobájának íróasztalán írta alá a több száz kivégzési parancsát és a több ezernyi ítéletét a bebörtönzésekről, a súlyos várfogságra, vagy vasban, sáncbörtönre szóló bezárásokról. Ez a jelenet látható a Kőszívű ember fiai című filmben, ahol az őrült Haynaut a nagyszerű Várkonyi Zoltán személyesíti meg. Haynau a nagy táncteremben (a mai díszterem) nagy tivornyát rendezett, itt tartotta meg a helyőrségi bálját, míg az országban folytak az akasztások...
    1946-ban a Károlyi név továbbvivője, Károly Mihály, az 1919-es első Magyar Köztársaság elnöke („munkásságáról”, politikai szerepéről most inkább ne essék szó…) a palotát felajánlotta az államnak, a közművelődés javára. 1957-ben nyílt meg az épületben a Petőfi Irodalmi Múzeum és máig ez a funkciója. A palotához tartozó tágas barokk franciakertet rendezték, a felét közparkká nyilvánították (ez ma a közkedvelt, a város tenyérnyi, virágos, zöld szigete, a Károlyi-kert).

Amikor Haynau találkozott a fogságból kiszabadult gróffal, kezet nyújtott neki, "megköszönve" az ingyen kosztot és kvártélyt. Gróf Károlyi György nem fogadta el a feléje nyújtott kezet, azt mondta:
– Uram, ne várjon többet tőlem, mint amennyire kényszerítettek. Szállást adok, de kezet nem – azzal sarkon fordult és távozni akart. De Haynau utánakérdezett, hogy mennyi pénzt kíván palotája használatának fejében?
– Azt ön számíthatja ki legjobban – válaszolta a gróf. – Én az Újépületben egy szoba havi használatáért százötvenezer forintot fizettem. Ön elfoglalta az egész palotámat. S palotám majd’ száz szobát számlál… 





























































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése