"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. augusztus 8., kedd

A keszthelyi ferences Magyarok Nagyasszonya templom Árpád-kori freskói



A gótikus stílusú ferences templom egykor végvár is volt. Az egyhajós templomhoz jóval később épült a neogótikus torony, amelynek főbejárata, kapuja fölött Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló mozaik látható. A ferences templom csodálatos, egyedülálló és felbecsülhetetlen értéke a XIV. században készült freskói, amely kora itáliai reneszánsz stílusban készült. 1974-ben tárták fel és mentették meg, mindannyiunk szerencséjére. (Egy villanyszerelési munka során bukkantak rá, akkor derült ki, hogy a vakolatréteg alatt freskók vannak...) Az ország legnagyobb falfelületű, Árpád-korabeli freskó együttese.
A templomot és a kolostort a városalapító Csáktornyai Lackfi II. István nádor 1385-1390 között építette és a kolduló ferences szerzeteseknek adományozta. A munkálatokat itáliai építőmesterek irányították. Zsigmond király felségárulás vádjával kivégeztette nádort (1397), a földi maradványait a templomban helyezték el. A török veszély közeledtével a kolostort és a templomot 1550 körül itáliai hadmérnökök segítségével erőddé alakították. A város és az erőd ennek, valamint a város hős polgárainak, katonáinak, valamint a város kiváló stratégiai, földrajzi helyzetének köszönhetően soha nem került török kézre.
A török kiűzése után a várost a Festetics család jeles alakja, Festetics Pál virágoztatta fel. 1788-ban II. József, a rendeletgyártó, kalapos osztrák-„magyar” király megszüntette a rendet (nyilván az ötszázvalahányadik rendeletével...), a templomot istállónak, a kolostort kórháznak használták.
1878-ban Festetics Tasziló a templom eddigi elavult fatornyát lebontatta és egy 60 méter magas, kőből épített torony került a helyére. 1904-ben tűz pusztította el, de utána újjáépítették, akkor nyerte el végleges, mai állapotát. A templom életének rendkívüli, ünnepélyes és felemelő eseménye volt, amikor 1947-ben Árpád-házi Szent Margit Ereklyéje megfordult a templom falai közt.



































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése