"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. augusztus 8., kedd

Egy bazaltplató peremén; a Nagygörbő-Vindornyaszőlősi sziklafolyosó a Kovácsi-hegyen



A Kovácsi-hegy a Keszthelyi-hegységben található, amely szintén egy tipikus tanúhegy. A hegy valamikor egy meredek falu bazaltfennsík volt, a legnagyobb bazaltplatóval rendelkezett, vulkanikus aktivitása 3,8 millió évre datálható. A hegyet 300 m magasságig a Pannon-tenger üledékrétegei alkotják, ezen terpeszkedik a kb. 25-35 m vastag bazalttakaró. Az idők folyamán ez a meredek falu bazaltréteg széttöredezett, pereme leszakadozott, így hozva létre a hegy oldalában található fantasztikus bazalttömböket, széttöredezett lávafalakat, a látványos bazalttornyokat, az alázuhant hatalmas sziklamonstrumokat rejtő sziklafolyosót vagy bazaltutcát. Lebilincselő látvány; mintha óriások dobálták volna egymásra a gigászi köveket. Felső tetőszintjén még mindig aktív bányászat folyik.

Békamentés. Nagygörbőről útban a hegy felé, egy újabb szerencsétlenül járt kis élőlényt sikerült megmentenünk. Egy varangyos békát találtunk a forró betonúton, a hátán feküdve. Valószínűleg egy autóval „ütközhetett”, de valahogy túlélte, de nem tudott a hátáról visszafordulni. Ha nem találunk rá, minden bizonnyal 1 - 2 órán belül a tűző napsütésben kiszáradt volna és elpusztul. (36 fokos hőség tombolt). Felvettük - sérülés nyomait nem láttuk a testén -, és az út menti árnyékos, nedves földre tettük. Reméljük, életben maradt. 





































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése