"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. augusztus 8., kedd

A lisieux-i Kis Szent Teréz kármelita bazilika Keszthelyen



Basilica minor (lat. ’kisebb bazilika’); templomok a pápától kapott kitüntető címe, tekintet nélkül építészeti stílusukra. A monumentális, neoromán stílusú templomot 1927-ben kezdték el építeni és 1938-ban volt a végleges felszentelése, a lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére, aki egyben a templom védőszentje is. A bazilika rangot a templom a pápától 1989-ben kapta meg.
A Kármeliták, a Kármelita Rend, vagy a Kármel-hegyi Szűz Mária Rendje, a XII. században alapított katolikus szerzetesrend. Az 1185 után elhunyt keresztes lovag, Kalábriai Bertold vezetésével alapították a Kármel-hegyen, amely a mai Izrael északi részén található. A rend így a hegyről kapta a nevét. 1224-ben II. Honoriusz pápa megerősítette a rendet. A szerzetesek azonban sokat szenvedtek a szaracénok támadásaitól, ezért előbb Ciprus szigetére, majd onnan később Európába költöztek át. A rend Szűz Mária különleges védelme alatt áll, ezért a Mária-kultusz a renden belül nagyon erős. A XVI. században mélyreható változás történt a rend karizmatikus irányultságában, amely szigorúbb aszkétizmusra és nagyobb odaadásra kötelezte a rendet. A mélyreható változások Ávilai Szent Teréz és Keresztes Szent János nevéhez kötődik, amikor megalapították a Sarutlan Kármelita Rendet. Ők is, mint a jóval korábban tevékenykedő Assisi Szent Ferenc és kolduló, aszkéta szerzetesei, puritán módon éltek és szolgálták az Urat.
Magyarországon Nagy Lajos királyunk telepítette le a rendet. 1950-ben Rákosi ateista rendszere betiltotta a rend működését. Végül 1989-ben a kármelita rend újból megkezdhette miséző, iskolai, valamint szerzetes-jelöltek képzési tevékenységét. 























































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése